Istorijat

Badminton je OLIMPIJSKI SPORT. Kao demonstracioni sport je prikazan na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine i 1988. godine u Seulu. Prvi put se zvanično našao u takmičarskom programu Olimpijskih igara 1992. godine u Barseloni.

Igre u kojima su se koristili reketi i loptice su se vekovima igrale na području Azije i Evrope (stara Grčka, Kina, Indija). Koreni drevnog badmintona datiraju iz perioda od priližno 2000 godina pre nove ere.

Takozvani moderni badminton se razvio u Velikoj Britaniji kao varijanta igre koja se zvala ’’battledore and shuttlecock’’ i čiji naziv u bukvalnom prevodu znači ’’reket i pernata loptica’’.

Igru badmintona, koja je do 1870. godine bila uveliko popularna u Indiji pod nazivom ’Puna’’ (eng. Poona), su u Veliku Britaniju preneli britanski oficiri koji su u tom periodu boravili u ovoj prekomorskoj koloniji. Povratkom oficira u Englesku se osnivaju prvi klubovi i dodatno se unapređuju pravila igre.

Badminton se u današnjem obliku igra u Engleskoj od 1873. godine, a naziv je dobio po imanju vojvode od Bjuforda u Gločesteru (eng. ’’Badminton house in Glochestershire’’).

Svetska badminton federacija je osnovana 5. jula 1934. godine u Londonu (tada pod imenom International Badminton Federation – IBF). Odluka o osnivanju je donešena na osnivačkoj Skupštini kojoj je prisustvovalo devet nacionalnih badminton federacija: Kanada, Danska, Engleska, Francuska, Irska, Holandija, Novi Zeland, Škotska i Vels. Na osnivačkoj Skupštini je izabran prvi predsednik Svetske badminton federacije (Džordž Alan Tomas) i ustanovljena su pravila igre koja, uz izvesne izmene, važe i danas. Sedište Svetske badminton federacije je od osnivanja pa sve do 1. oktobra 2005. godine bilo locirano u Čeltenhemu (Engleska) kada se premešta u Kuala Lumpur (Malezija). Na vanrednoj sednici godišnje Skupštine Svetske badminton federacije koja je održana 24. septembra 2006. godine u Madridu (Španija) je odlučeno da usvoji novo ime koje je danas u upotrebi (Badminton World Federation – BWF). Svetska badminton federacija danas broji 188 članova koji su raspoređeni u okviru 5 kontinentalnih konfederacija (Evropska badminton konfederacija, Azijska badminton konfederacija, Badminton konfederacija Okeanije, Panamerička badminton konfederacija, Afrička badminton konfederacija).

Evropska badminton konfederacija (Badminton Europe Confederation – BEC), koja predstavlja jednu od pet kontinentalnih konfederacija – članica Svetske badminton federacije, je osnovana 27. septembra 1967. godine u Frankfurtu (tada pod imenom European Badminton Union – EBU). Osnivanje kontinentalne konfederacije je inicirano od strane Svetske badminton federacije i Nemačke badminton federacije koja je predložila da se organizuje prvo zvanično Prvenstvo Evrope u badmintonu za seniore. Odluka o osnivanju je donešena na osnivačkoj Skupštini kojoj je prisustvovalo jedanaest evropskih nacionalnih badminton federacija: Austrija, Belgija, Čehoslovačka, Danska, Engleska, Finska, Nemačka, Holandija, Norveška, Švedska i Švajcarska. Na pomenutoj Skupštini je izabran prvi predsednik Evropske badminton konfederacije – švajcarac Hans Peter Kunc.

Pod pokroviteljstvom Svetske badminton federacije i kontinentalnih badminton konfederacija se održava veliki broj takmičenja: svetska i kontinentalna prvenstva za seniore i juniore, kao i veliki broj međunarodnih turnira u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji.

Prvo i najstarije zvanično takmičenje u badmintonu je održano 4. aprila 1899. godine u engleskom gradu Gilfordu pod nazivom ALL ENGLAND OPEN BADMINTON CHAMPIONSHIPS. Takmičenje je u početku organizovano u konkurencijama muških, ženskih i mešovitih parova. Kasnije, 1900. godine se postojeći program šampionata proširuje uvođenjem konkurencija muškarci i žene pojedinačno. Ovo takmičenje je dugo važilo za nezvanično prvenstvo Sveta, sve do 1977. godine kada se pod pokroviteljstvom Svetske badminton federacije organizuje prvo zvanično Svetsko prvenstvo u individualnim konkurencijama.

Ekipni šampionat sveta za muške timove pod nazivom THOMAS CUP je prvi put održan 1948. godine u Prestonu (Engleska), dok je Ekipni šampionat sveta za ženske timove pod nazivom UBER CUP prvi put održan u Lankaširu (Engleska) 1957. godine. Prvi ekipni šampionat sveta za mešovite timove pod nazivom SUDIRMAN CUP je održan 1989. godine u Džakarti (Indonezija). Prvo Svetsko prvenstvo za juniore je održano u Džakarti (Indonezija) 1992. godine. Prvo Svetsko prvenstvo u mešovitim timovima za juniore je održano u Guangzou (Kina) 2000. godine.

Osnivanjem Evropske badminton konfederacije se postepeno započinje sa uvođenjem i organizacijom niza velikih sportskih događaja, pre svega evropskih prvenstava. Prvo Evropsko prvenstvo za seniore je održano u Bohumu (Nemačka) u aprilu 1968. godine. Prvo Evropsko prvenstvo za juniore je održano u Vorburgu (Holandija) u aprilu 1969. godine. Prvo Evropsko prvenstvo za mešovite timove je održano u Karlskroni (Švedska) 1972. godine. Prvo Evropsko prvenstvo za muške i ženske timove je održano u Solunu (Grčka) 2006. godine. Prvo Evropsko prvenstvo za juniore u ekipnim konkurencijama je održano u Kopenhagenu (Danska) 1975. godine. Prvo Evropsko prvenstvo u ekipnoj konkurenciji za igrače do 17 godina je održano u Cetnievu (Poljska) 1990. godine. Prvo Evropsko prvenstvo u individualnim konkurencijama za igrače do 17 godina je održano u Medvodama (Slovenija) 2009. godine. Prvo Evropsko prvenstvo za igrače do 15 godina je održano u Bazelu (Švajcarska) 2014. godine. Prvo Evropsko klupsko prvenstvo je održano u Gepingenu (Nemačka) 1978. godine. Prvo Evropsko prvenstvo za veterane je održano u Amersfortu (Holandija) 2006. godine.

Balkanska badminton asocijacija (Balkan Badminton Association – BBA) je osnovana 1992. godine u Bukureštu (Rumunija). Misija Balkanske badminton asocijacije, kao otvorenog međunarodnog saveza, je razvoj, promocija i popularizacija badmintona, kao olimpijskog sporta, na Balkanu i šire. Osnovne aktivnosti BBA čine prvenstva Balkana koja se organizuju više od 25 godina. Počevši od seniorskih, preko prvenstva Balkana za juniore (do 19 godina) i mlađe uzrasne kategorije, takmičarski program se, kroz godine postojanja i rada BBA, uspešno razvijao. Danas godišnji kalendar takmičenja BBA čine balkanski šampionati za seniore, takmičare do 13, 15, 17, 19 godina i veterane. U više navrata su organizovana i balkanska klupska prvenstva. BBA trenutno broji 12 članica, nacionalnih badminton federacija i to: Srbije, Bugarske, Turske, Grčke, Rumunije, Moldavije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Hrvatske, Gruzije i Jermenije. Naša reprezentacija prvi nastup na balkanijadama beleži 1995. u turskoj Kutahiji gde je takmičenje organizovano u seniorskoj kategoriji.

Mediteranska badminton konfederacija (Confederation of Mediterranean Badminton - COMEBA) je organizacija koja ima za zadatak promociju i razvoj badmintona u Mediteranskom basenu kao i održavanje kontinuiteta prisustva badmintona na Mediteranskim igrama. Posle godina neaktivnosti rad Mediteranske badminton konfederacije je formalno obnovljen 29. jula 2006. godine u Kazablanki (Maroko). Trenutno broji 19 članica, nacionalnih badminton federacija.

Badminton spada u grupu najrasprostranjenijih i najmasovnijih olimpijskih sportova. Nacionalni je sport u Kini, Indoneziji, Maleziji, Indiji, Južnoj Koreji iz kojih dolazi najveći broj najkvalitetnijih igrača i igračica. U Evropi se najviše igra u Danskoj, Engleskoj, Holandiji, Francuskoj i Nemačkoj, ali je po dobijanju statusa Olimpijskog sporta (Olimpijske igre u Barseloni, 1992. godine) u naglom razvoju i u drugim zemljama. Tradicionalno najuspešnija evropska država u badmintonu u ekipnoj i pojedinačnoj konkurenciji jeste Danska (Pol Erik Hojer Larsen – olimpijski šampion 1996. godine), dok Španija poslednjih godina beleži izuzetne rezultate u pojedinačnoj ženskoj konkurenciji (Karolina Marin – aktuelna olimpijska i svetska prvakinja).

Na našim prostorima razvoj badmintona počinje posle drugog svetskog rata i upražnjava se uglavnom u rekreativnom obliku. U tom periodu se takmičarski badminton igrao isključivo u Sloveniji.

Krajem 70-tih godina 20. veka se beleži pokušaj ozbiljnijeg bavljenja badmintonom u Beogradu.

Posle Olimpijskih igara u Barseloni badminton počinje da se igra u više gradova u Srbiji, a kao posledica toga tokom 1993. godine se osnivaju badminton klubovi u Beogradu, Šapcu, Subotici i Apatinu. Prvi badminton klub, osnovan devedesetih godina, je Badminton klub Beograd, dok je prvi zvaničan klupski meč, od nastanka Savezne Republike Jugoslavije, održan u avgustu 1993. godine između Badminton kluba Beograd i Badminton kluba Šabac.

Badminton savez Jugoslavije je osnovan 19. septembra 1993. godine, a od 1995. godine postaje punopravni član Svetske badminton federacije i Evropske badminton konfederacije.

Badminton savez Srbije je osnovan 28. decembra 1998. godine. Osnivači su Badminton klub Beograd, Badminton klub Helianthus iz Novog Sada i Badmintonski klub Ekstaza iz Latkovića. U vreme Savezne Republike Jugoslavije i Državne zajednice Srbije i Crne Gore, Badminton savez Srbije je blisko sarađivao sa Badminton savezom Jugoslavije. Posle osamostaljivanja Republike Srbije, Badminton savez Srbije je, kao pravni naslednik Badminton saveza Jugoslavije, preuzeo kontinuitet u nacionalnim i međunarodnim organizacijama.

Od 1994. godine se redovno održavaju nacionalna prvenstva u individualnim konkurencijama. Od 1998. godine su se igrala ekipna prvenstva za mešovite timove, a od 2007. godine i ekipna prvenstva za muške i ženske timove. Dugo razvijani i unapređivani nacionalni takmičarski sistem se danas sastoji od državnih prvenstava za seniore (uz ekipna rangiranja klubova), juniore, veterane, A, B i C turnira, juniorskih kupova, međuškolskih takmičenja i teritorijalnih prvenstava, dok se rang liste ažurno objavljuju u A, B, C i juniorskoj kategoriji.

Tokom dvadesetpetogodišnjeg napornog kontinuiranog rada, Badminton savez Srbije je uspeo da razvije brojne programe i projekte koji za rezultat imaju sledeća važna postignuća:

 • Srpski seniorski, juniorski i takmičari mlađih uzrasnih kategorija su osvajači VIŠE STOTINA MEDALJA na značajnim međunarodnim takmičenjima;
 • Među najznačajnijim takmičarskim rezultatima naših sportista nalaze se: osvajanje SREBRNE MEDALJE na EKIPNOM EVROPSKOM PRVENSTVU do 17 godina, osvajanje više od 50 medalja na EVROPSKIM i SVETSKIM KUPOVIMA, osvajanje SREBRNE MEDALJE na EVROPSKOM KADETSKOM PRVENSTVU, plasman i učešće na OLIMPIJSKIM IGRAMA MLADIH, plasmani na PRVA MESTA evropskih rang lista, zvanično proglašavanje mladih srpskih takmičara najperspektivnijim u EVROPI, osvajanje brojnih titula BALKANSKIH i MEDITERANSKIH ŠAMPIONA u više uzrasnih juniorskih i kadetskih konkurencija, plasman i učešće na EVROPSKIM IGRAMA, SVETSKIM i EVROPSKIM PRVENSTVIMA, LETNJIM UNIVERZIJADAMA i MEDITERANSKIM IGRAMA, EVROPSKOM PRVENSTVU U PARA-BADMINTONU;
 • U Srbiji je registrovano 14 klubova / 2 teritorijalna saveza (Beograd i Vojvodina);
 • Badminton je zastupljen u više desetina gradova / mesta kroz klupsku ili školsku aktivnost;
 • Godišnji kalendar aktivnosti Badminton saveza Srbije obuhvata preko 100 takmičarskih / trenažnih / ostalih događaja;
 • Badminton savez Srbije je organizator tradicionalnih velikih međunarodnih takmičenja koja okupljaju brojne evropske odn. svetske države – SERBIAN U17 & YOUTH INTERNATIONAL i BALKANSKI ŠAMPIONATI;
 • Započeta je uspešna primena svetskog projekta razvoja školskog badmintona – Shuttle Time;
 • Menadžment Badminton saveza Srbije se ističe u evropskim i svetskim okvirima o čemu govore i brojne međunarodne funkcije koje obavljaju naši sportski radnici;
 • Badminton revija, zvaničan informator Badminton saveza Srbije, se izdaje od januara 2013;
 • U Beogradu je 2017. formiran NACIONALNI BADMINTON CENTAR
 • Beograd je 2022. godine bio domaćin Evropskog prvenstva za juniore, najprestižnijeg takmičenja za igrače do 19 godina.

Punu podršku radu Badminton saveza Srbije, razvoju, promociji i popularizaciji badmintona na teritoriji Republike Srbije, pruža Ministarstvo omladine i sporta.

Badminton savez Srbije danas broji 16 članova (14 badminton klubova i 2 teritorijalna badminton saveza) i punopravni je član Svetske badminton federacije, Evropske badminton konfederacije, Balkanske badminton asocijacije, Mediteranske badminton konfederacije, Olimpijskog komiteta Srbije i Sportskog saveza Srbije.

Članovi Badminton saveza Srbije su: Badminton klub Beograd, Badmintonski klub Ekstaza iz Latkovića, Badminton klub Helianthus iz Novog Sada, Badminton klub Ravens KG iz Kragujevca, Badminton klub Novi Sad, Badminton klub Zmajevi iz Kruševca, Badminton klub Clear iz Beograda, Badminton klub Pančevo, Badminton klub Dinamo iz Pančeva, Badminton klub Fanatik iz Vršca, Badminton klub Čačak, Badminton klub Banat iz Zrenjanina, Petrovački sportski klub, Badminton klub Kraljevo, Badminton savez Beograda i Badminton savez Vojvodine.