Jovović i Andrić na velikoj nacionalnoj konferenciji MOS

U četvrtak, 17. septembra 2015, u Beogradu, u organizaciji Ministarstva omladine i sporta, održana Nacionalna konferencija

Badminton savez Srbije | 18.09.2015.

U četvrtak, 17. septembra 2015, u Sava Centru u organizaciji Ministarstva omladine i sporta održana je je velika nacionalna konferencija „Lokalne zajednice u oblasti sporta – Strategija razvoja sporta, Zakon o sportu, finansiranje, nasilje u sportu“ na kojoj je učestvovalo oko 400 predstavnika sportskih saveza, organizacija i jedinica lokalne samouprave. Srpski badminton na ovom događaju predstavljali su predsednik Uprvanog odbora Badminton saveza Srbije (BASS) Radomir Jovović i generalni sekretar BASS Andreja Andrić. Nacionalnu konferenciju otvorio je ministar omladine i sporta Vanja Udovičić koji je na početku naglasio da se nalazimo u vremenu kada je odgovornost prema trošenju javnih sredstava najveća.

“Danas sve počinje i završava se sa finansijama. Ministarstvo omladine i sporta ne raspolaže velikim budžetom, on iznosi samo oko 0,5% budžeta Republike Srbije, te zato želim da tačno znamo gde je uložen svaki dinar koji se da za sport – to se zove odgovorno ponašanje prema sportu i sportistima koje ova Vlada itekako pokazuje, i želim da u tome istrajemo“, rekao je Udovičić.

Prema njegovim rečima zbog svega toga važno je da rad lokalnih samouprava i njihov Program razvoja sporta bude usaglašen sa Nacionalnom strategijom i njenim osnovnim prioritetima, a podestio je i da je Srbija sa razlogom “zemlja sporta“.

“Naši sportisti su u 2014 godini, prema podacima nacionalnih sportskih saveza, osvojili ukupno 709 medalja u 55 kategorisanih sportskih grana, od čega je čak 225 zlatnih. Osvojeno je 26 medalja u 10 sportova u olimpijskm i paraolimpijskim disciplinama. U Srbiji su organizovana 42 međunarodna i domaća takmičenja. Ministarstvo omladine i sporta organizovalo je kampove u 54 sportske grane u kojima je učestvovalo preko 2.500 mladih perspektivnih sportista“, naglasio je Udovičić, koji je govorio i o očekivanjima za Olimpijske igre naredne godine, “Iduća godina treba da nam da vidljiv dokaz rezultata našeg angažovanja. Nadam se da će naši sportisti ispuniti premijerovu i moju prognozu, a to je da se iz Rija vratimo sa duplo više odličja nego iz Londona. Veoma mi je drago da se do ovog trenutka za Rio kvalifikovalo 66 sportista.

Na nacionalnoj konferenciji prisutnima su se obratili i ambasador Misije OEBS-a u Srbiji Peter Burkhard i predsednik Stalne konferencije gradova i opština profesor doktor Zoran Perišić.