Srebro za Jovičića i Jovanovića u Mađarskoj

Na Svetskom juniorskom kupu, 12th Multi Alarm Hungarian International Junior Championships 2022, srpski reprezentativci osvojili srebrnu medalju u muškim parovima

Badminton savez Srbije | 14.02.2022.

Na prvom međunarodnom izazovu u 2022, svetskom juniorskom turniru 12th MULTI ALARM Hungarian International Junior Championships 2022, koji je od 10. do 13. februara održan u Pečuju uz učešće više od 150 takmičara, srpski juniori su nastavili tradiciju odličnih rezultata i Srbiji doneli srebrno odličje sa međunarodnih takmičenja. Put do medalje u muškim parovima je Kragujevčane Igora Jovanovića i Aleksandra Jovičića vodio preko bugarskih, nemačkih i čeških parova, dok je u polufinalu viđen jedan od najuzbudljivijih mečeva na turniru, gde su srpski reprezentativci u tri seta nadigrali češku kombinaciju Behunek / Fuciman. Nažalost meč za najsjajnije odličje Jovanović i Jovičić su morali da predaju usled zdravstvenih problema koji su poprimili masovan karakter, i na izvestan način, obeležili ovogodišnje izdanje tradicionalnog juniorskog takmičenja.

  “Nastupom na ovom turniru sam više nego zadovoljan, iako smatram da sam mogao bolje da se predstavim u singlu i u miksu. Veoma sam srećan zbog osvajanja medalje u muškom dublu, bez obzira na to što zbog zdravstvenih problema nismo mogli da odigramo finale. Ovo je naša prva zajednička međunarodna juniorska medalja. Iz Mađarske se vraćamo samo sa pozitivnim mislima.” – istakao je Aleksandar Jovičić.

 Srpski tim u sastavu: Viktor Petrović, Aleksandar Jovičić, Igor Jovanović, Anđela Vitman i Sanja Perić, predvodio je trener reprezentacija Nikola Mijačić. Naše reprezentativce juniorskog uzrasta ove godine očekuje i nastup na Evropskom prvenstvu za juniore u Beogradu, koje će biti održano u periodu od 18. do 27. avgusta.

 “Fenomenalan start 2022. godine na prvom međunarodnom turniru. Zadovoljan sam organizacijom i učesnicima na ovogodišnjem izdanju u Pečuju. Ovaj turnir mi je pokazao koje stvari treba da promenim, a koje da unapredim u svojoj igri. Nisam se nadao ovako visokom plasmanu na samom startu godine. Jedino što ostavlja gorak ukus je činjenica da smo zbog stomačnog virusa bili onemogućeni da se borimo za trofej i potencijalno Srbiji donesemo još sjajnije odličje.” – rekao je u dahu Igor Jovanović.                                                                              

Pored srebra u muškom dublu Jovičić je ostvario i plasman među 32 najbolja takmičara u singlu, dok je Viktor Petrović zaustavljen u drugoj rundi od potonjeg finaliste, Francuza Pola Turnefiera. Igor Jovanović je takmičenje u singlu završio na samom startu, dok je naša jedina predstavnica u ženskom singlu, Sanja Perić nakon 3 seta zaustavljena u drugom kolu od Petre Benišove iz Češke.

Šansu za novo svetsko juniorsko odličje propustili su Viktor Petrović i Anđela Vitman u konkurenciji mešovitih parova, koji su nakon pobeda nad mađarskim i francuskim parom, u četvrtfinalu poraženi u dva seta od kvalitetnog nemačkog miksa Dresp / Siebrecht. U istoj konkurenciji Aleksandar Jovičić i Sanja Perić su, nakon dve neizvesne pobede u po tri seta nad Poljacima i Česima, takmičenje završili u osmini finala porazom od mađarskog para Kigyos / Vetor.

Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta i Olimpijski komitet Srbije obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri su doprineli učešću srpskog tima na turniru u Mađarskoj.