Svetska seniorska bronza za Vitmanovu i Tomića

Fantastičnim rezultatom na svetskom turniru u Italiji najbolji srpski mešoviti par Mihajlo Tomić i Anđela Vitman stavlja tačku na 2021. godinu

Badminton savez Srbije | 19.12.2021.

Na Decathlon Perfly Italian International 2021, seniorskom turniru Svetske badminton federacije nivoa International Series, koji je od 16. do 19. decembra 2021. održan u Milanu u Italiji, Mihajlo Tomić i Anđela Vitman osvojili su bronzanu medalju u konkurenciji mešovitih parova. 

Za kraj 2021. godine Tomić i Vitmanova su srpskom badmintonu podarili novu radost uz postignut još jedan vrhunski međunarodni rezultat. Šesnaestogodišnja Anđela i osamnaestogodišnji Mihajlo su plasmanom u polufinale osvojili novo seniorsko odličje i 1750 bodova za Svetsku seniorsku rang listu nakon čega je očekivan i skok od čak 40 pozicija. Njihov novi najbolji svetski seniorski plasman na najnovijim listama bi trebalo da bude oko 150. pozicije. Činjenica da je Anđela Vitman aktuelna takmičarka u uzrastu do 17 i juniorskom do 19 godina kao i da Mihajlo Tomić još uvek pripada i juniorskoj kategoriji takmičara, čini sjajan rezultat postignut u seniorskoj kategoriji još značajnijim i većim.

Tomić i Vitmanova su turnir započeli iz glavnog žreba (32 para) bez statusa nosioca. U prvom kolu su ubedljivo savladali francuski par Tores / Vercelot sa 2:0 (21:11, 21:14), U osmini finala bili su još ubedljiviji pobedom u dva seta protiv Poljaka Melaniuk / Marczak (21:11, 21:6). U meču četvrtfinala ponovo su bili na nivou zadatka i rezultatom 2:0 u setovima (21:18, 21:18) nadigrali su Holanđane Van Wijlick / De Wit. U polufinalu naše najbolje parske reprezentativce dočekali su Danci Toft / Graversen, drugi nosioci turnira u Italiji. Uprkos konstantnom vođstvu u prvom setu, pri rezultatu 19:17 iskusniji danski par pravi preokret i osvaja isti sa 21:19. Uprkos psihološkoj prednosti na strani Danaca Mihajlo i Anđela su ‘’držali priključak’’. Ipak to nije bilo dovoljno za preokret. Drugi set je pripao Toftu i Graversenovoj (21:17), nakon čega su Danci pobedili engleski mešoviti par i u finalnom meču.

Luka Milić, koji je nastupao u konkurenciji muškog singla i Marija Sudimac, u ženskom singlu, nisu uspeli da savladaju protivnike u prvom kolu glavnog žreba. Milića je u dva seta nadigrao vršnjak Jan Lauda iz Češke, drugi nosioc i potonji osvajač srebrne medalje na turniru u Italiji dok je Sudimčevu, takođe u dva seta, porazila Ana Tatranova iz Francuske.

“Poslednji turnir u godini Anđela i ja smo završili osvajanjem bronzane medalje. Ovo je naša prva medalja na svetskom turniru ranga International Series što je za nas ogroman uspeh i vetar u leđa za dalje turnire koji predstoje u 2022. godini. Anđela i ja smo u Milanu pokazali veoma visok nivo igre koji nas je doveo do polufinala gde smo nažalost u neizvesnom meču izgubili od danskog para, pobednika turnira. Godinu završavamo sa osvojenom prvom seniorskom titulom na turniru na Kipru kao i bronzanom medaljom u Italiji. Prezadovoljni ovim uspesima odlazimo na kratak odmor i nastavljamo sa pripremama za predstojeće izazove.” – istakao je Tomić.

“Tokom celog turnira imali smo veoma dobar ritam i nastup, uspeli smo da prenesemo na teren sve ono što smo radili tokom cele godine. U polufinalnom meču smo tokom prvom seta konstantno bili u vođstvu ali na kraju seta se rezultat okrenuo na njihovu stranu zbog naše prevelike želje za pobedom. U drugom setu smo dali svoj maksimum ali nije bilo dovoljno da u ovom trenutku pobedimo osvajače turnira iz Danske. Uprkos tome zadovoljna sam i ponosna na rezultat koji smo ostvarili. Radujem se novin izazovima koji slede u novoj godini.’’ – izjavila je Anđela Vitman.

‘’Vrlo lep i ponovo istorijski uspeh, ovog puta seniorskog badmintona pred predstojeće novogodišnje i božićne praznike. Stvarno lep poklon srpskom badmintonu od reprezentativaca, ovoga puta Anđele i Mihajla. Sa 16 i 18 godina pomerati seniorske domete srpskog badmintona je pomalo i neverovatna stvar, a svakako i obavezujuća za nas trenere da nastavimo u istom i još boljem ritmu i naredne godine. Uslediće mali trenažni predah za sve naše najbolje takmičare, a onda nastavljamo sa napornim radom i još većim ambicijama u 2022. godini.’’ – izjavio je Milan Barbir, glavni trener reprezentacija.

Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta i Olimpijski komitet Srbije obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri su doprineli učešću srpskog tima na turniru u Italiji.