Trojica srpskih reprezentativaca na Kongresu ADAS

U Beogradu, 7. jula 2015, održan Prvi kongres o prvenciji dopinga u sportu na kojem su srpski badminton predstavljali Ilija Pavlović, Borko Petrović i Miodrag Kaličanin

Badminton savez Srbije | 08.07.2015.

U Beogradu, 7. jula 2015, u organizaciji Antidoping agencije Srbije (ADAS) održan je Prvi kongres o prevenciji dopinga u sportu na kojem su srpski badminton predstavljali reprezentativci Ilija Pavlović, Borko Petrović i Miodrag Kaličanin. U centru pažnje ovog događaja u Domu omladine bilo je svedočenje vaterpolo reprezentativca Nikole Rađena, koji se prvi put obratio javnosti otkako je pre nepuna dva meseca obelodanjeno da je bio pozitivan na doping testu (kokain). Njegov emotivan govor često je prekidan aplauzima pune sale, u kojoj su bili i mnogi sportisti, osvajači medalja, a kako je sam naglasio: kad mu je bilo najteže, među prvima je dobio podršku od ministra omladine i sporta Vanje Udovičića, nekadašnjeg saigrača iz reprezentacije. Udovičić je i juče došao da ga podrži, kao i još jedan njihov saigrač, Slavko Gak, danas gradski sekretar za sport.

“Ovo je prvi put da neko želi javno da govori o svom iskustvu s dopingom – kazala je predstavnica ADAS Marija Anđelković”, i dodala “Za deset godina ADAS, od 54 pozitivna slučaja, većina se pravdala neznanjem, greškama trenera i slično, a Nikola Rađen je odmah priznao svoju grešku. Zato će ovo njegovo svedočenje biti i njegova odbrana pred Finom, koju ćemo joj dostaviti do 13. jula”.

Predavanje Sandre Radenović na temu "Potpuno sami u ovom bezumlju – početak jedne velike tragedije za našu kulturu, umetnost i sport” bilo je dobra uvertira za Rađenovu ispovest, jer je pokazala kako su mu pojedini mediji danima izricali kaznu, neki na vrlo surov, pa i primitivan način, pre no što ga je Fina osudila ili bilo ko drugi. Zatim je emitovan kratak film o Rađenovim uspesima u vaterpolu. Razgovor s njim vodili su Marija Anđelković i njegov nekadašnji saigrač Nikola Kuljača, koji ga je zamolio da podseti sve na to kako mu je tekla karijera...

“Posle ovog videa mnogo mi je teško da vam se obratim. Nemate pojma kako mi je. Karijera je krenula od Vojvodine, pa onda u Partizanu sa 17 godina, tu sam se afirmisao, ušao u reprezentaciju... Najsjajniji period bio je Rim 2009. godine (svetsko zlato – prim. aut), zatim Ajndhoven (evropsko zlato 2012), pa osvajanje Lige šampiona i sa Partizanom i sa Zvezdom... Ozbiljnije sam ušao u konkurenciju za reprezentaciju 2008. godine, a onda sam posle smene generacije zauzeo svoje mesto. Čast mi je što sam bio deo generacije koja je i danas aktuelna i nadam se da ću biti opet deo nje. Niko nije očekivao da možemo do medalje u Rimu. Tad su nas ispratili samo naši najbliži, a vratili smo se kao šampioni. I Slavko (Gak) i Vanja (Udovičić) sećaju se koliko smo izginuli za taj tim”, kazao je Rađen, vidno potresen.

Iz ADAS su objasnili zašto je kokain na listi zabranjenih supstanci. Prvo – njegovo uzimanje je suprotno sportskoj etici, a drugo, što je uvek upitno: da li sportista želi da poboljša svoje sportske performanse na taj način...

“Nisam uzimao kokain da bih varao, da poboljšam performanse... Naudio sam najviše sebi. Uzeo sam to izvan takmičenja. Vaterpolo je nisko rizičan, ja sam jedan od retkih slučajeva. Svi se zalažemo da budemo čisti jedni pred drugima, da svoje najbolje nastupe postignemo kroz treninge i jednakost. Najviše mi je bolno što su me mediji prerano osudili. Ni danas ne znam kolika mi je kazna, još čekam, ovo moje obraćanje je odbrana pred Finom. Jeste moja supruga javna ličnost, i ja sam, navikli smo donekle na to, ali zašto tako...”, istakao je Rađen.

Pojedini mediji su objavili, pošto je stigla vest da je bio pozitivan, da u deo kazne spada i to da ne sme da ide kao gledalac na sportske događaje. Zato je nedavno zvao ADAS da pita da li sme da se pojavi na jednoj fudbalskoj utakmici.

“Novinari su ga prerano osudili na četiri godine. I mi iz ADAS ne znamo trajanje suspenzije. Znamo da je od ove godine, zbog novih pravila, kazna za kokain četiri godine ukoliko ne postoje olakšavajuće okolnosti. Ovo njegovo svedočenje, koje ide u Finu, jeste dobro tlo za olakšavajuću okolnost. Jedan je od retkih koji sarađuje s nama, imaćemo još ovakvih aktivnosti zajedno s njim. Ako Fina to uvaži, kazna bi mogla da bude manja. To je bila i njegova ideja kad je pristao da govori. Što se tiče pojavljivanja na sportskim događajima, njemu je to svakako dopušteno. Jedino ne može da bude deo nekog stručnog tima u sportu”, objasnila je Marija Anđelković.