SPEKTAKULARNO PRVENSTVO ZA SENIORE U ČAST 30. JUBILEJA BASS

U subotu i nedelju, 28. i 29. oktobra 2023. godine u Nacionalnom badminton centru na Adi održano je najprestižnije nacionalno takmčenje Prvenstvo Srbije za seniore

Badminton savez Srbije | 30.10.2023.

U Nacionalnom badminton centru u Beogradu, proteklog vikenda odvijao se pravi sportski spektakl. Dva dana dinamičnog i intenzivnog nadmetanja rezultirala su Prvenstvom Srbije za seniore u badmintonu koje je, uz podršku Ministarstva sporta, okupilo najbolje igrače Srbije i poštovaoce ovog sporta. Pored značajnog jubileja - tri decenije postojanja Badminton saveza Srbije, finalni mečevi u svim konkurencijama bili su prava poslastica za ljubitelje badmintona, sa mnogobrojnim obrtima i neizvesnim ishodima koji su držali publiku na ivici stolica.Osim sjajnih mečeva, Prvenstvo Srbije za seniore krasila je i fantastična atmosfera koja je vladala tokom celog takmičenja. Strast, posvećenost i sportski duh svih učesnika, od igrača do navijača, samo su potvrdili da badminton u Srbiji nije samo sport - to je način života.Najsjajnija imena prvenstva, koji su se okitili sa po dve zlatne medalje, su Viktor Petrović i Marija Sudimac iz BK Zmajevi iz Kruševca, kao i Mihajlo Tomić iz BK Beograd. Mladi Viktor Petrović koji je tek kročio na seniorsku scenu dominirao je u muškom singlu i parovima, Sudimac je bila neprikosnovena u ženskom singlu i ženskim parovima sa klupskom saigračicom Sarom Lončar, dok je Tomić, osim sjajnog učešća u muškim parovima, pokazao maestralno umeće u konkurenciji mešovitih parova zajedno sa svojom dugogodišnjom partnerkom Anđelom Vitman.Ovo prvenstvo bilo je jedno od najzahtevnijih takmičenja na kojem sam učestvovao. Osvojiti zlatnu medalju u tako jakoj konkurenciji je velika čast i potvrda napornog truda i rada. Čestitao bih svim igračima na izuzetnoj igri i jakoj borbi i zahvalio svima koji su verovali u mene, posebno mom timu i treneru", izjavio je osamnaestogodišnji Viktor Petrović.Marija Sudimac, najuspešnija državna seniorka u singlu, nije krila svoje emocije: "Ovaj trijumf nosi posebnu težinu. Ne samo zbog dve zlatne medalje, već je posebna čast osvojiti ih u godini kada savez slavi svoj veliki jubilej." Zadovoljstvo nije krio ni Mihajlo Tomić koga proteklih godina zajedno sa Anđelom Vitman gledamo u redovima najuspešnijih takmičara međunarodne scene: "Svaka medalja ima svoju priču, a ove dve će mi zauvek ostati u sećanju kao simbol ovog fantastičnog prvenstva i 30. godina Badminton saveza Srbije."Na osnovu pojedinačnih rezultata proglašeni su i najuspešniji timovi. Najuspešniji klub na ovogodišnjem takmičenju bio je BK Zmajevi koji je osvojio 23050 poena kao mešoviti tim, u konkurencijih muških timova 8925, dok su u ženskim timovima osvojili 10275 poena.

Organizator Prvenstva Srbije za seniore 2023 bio je BK Beograd, a podršku su, osim Ministarstva sporta,  pružili i Sekretarijat za sport i omladinu grada Beograda, Badminton savez Srbije, Badminton savez Beograda, Sportski saveza Beograda, kao i prijatelji takmičenja Tin Šped, Victor, Siboasi, Koka Plus.

Medalje su osvojili:

Muškarci pojedinačno: Viktor Petrović BK Zmajevi (zlato), Mihajlo Tomić BK Beograd (srebro), Andrija Doder BK Beograd i Sergej Lukić BK Zmajevi (bronza)

Žene pojedinačno: Marija Sudimac BK Zmajevi (zlato), Sara Lončar BK Zmajevi (srebro), Sanja Perić i Miona Filipović BK Beograd (bronza)

Muški parovi: Viktor Petrović BK Zmajevi/Mihajlo Tomić BK Beograd (zlato), Andrija Doder BK Beograd/Luka Milić BK Zmajevi (srebro), Aleksandar Jovičić BK Ravens KG/Borko Petrović BK Beograd (bronza), Dragoslav Petrović /Aleksa Radovanović BK Zmajevi (bronza)

Ženski parovi: Sara Lončar/Marija Sudimac BK Zmajevi (zlato), Sanja Perić/Anđela Vitman BK Beograd (srebro), Milica Barbir BK Novi Sad/Nina Bogdanović BK Zmajevi (bronza), Andrea Bogojević/Teodora Latas BK Zmajevi (bronza)

Mešoviti parovi: Mihajlo Tomić/Anđela Vitman BK Beograd (zlato), Andrija Doder/Sanja Perić BK Beograd (srebro), Igor Bjelan/Milica Barbir BK Novi Sad (bronza), Sergej Lukić/Sara Lončar BK Zmajevi (bronza)

Ekipni plasman muških timova: 1. Zmajevi – 8925, 2. Beograd – 8225, 3. Dinamo – 5425, 4. Novi Sad – 4725,

 5. Ravens KG – 4375, 6. Clear – 3150, 7. Ekstaza – 2100, 8. Banat – 1225, 9. Helianthus – 1050, 10. Kraljevo – 525

Ekipni plasman ženskih timova: 1. Zmajevi – 10275, 2. Beograd – 7000, 3. Clear – 5950, 4. Dinamo – 5425,

5. Novi Sad – 5425, 6. Ravens KG – 2275, 7. Helianthus – 1225, 8. Banat - 1225

Ekipni plasman mešovitih timova: 1. Zmajevi – 23050, 2. Beograd – 20475, 3. Dinamo – 13650, 4. Novi Sad – 13300, 5. Clear – 11900, 6. Ravens KG – 9100, 7. Helianthus – 3325, 8. Banat - 2975