Summer school 2010

Todorović u Austriji

Badminton savez Srbije | 25.07.2010.

Na prestižnom letnjem kampu i seminaru za trenere "Badminton Europe - Summer School 2010" koji je po 29. put organizovan ove godine u Presbaumu (Austrija) u periodu 17.-24.07.2010. , boravio je Andreja Todorović , trener i osnivač BK RAVENS KG iz Kragujevca i član UO Badminton Saveza Srbije.

Ceremonija otvaranja

50 igrača, 23 trenera i 8 staff-trenera iz preko 25 različitih evropskih zemalja su nosili zastave svojih zemalja na ceremoniji svečanog otvaranja ovog kampa. U prisustvu čelnika Badminton Europe i predstavnika kluba ASV Presbaum koji je lider u Austriji i igra značajnu ulogu u evropskom badmintonu, čelnici gradske uprave ovog malog grada u blizini Beča su iskoristili priliku da zvanično obeleže 50 godina igranja badmintona u njihovoj sredini. Otuda i velika slavljenička torta prekirivena slikama iz bogate istorije kluba.

Nakon ceremonije, počelo se sa napornim radom koji je obeležio narednih 6 dana.

Koncepcija rada

Naime , svi igrači su imali 3 treninga dnevno, međutim ono što ovaj kamp izdvaja od drugih je da su deca bila podeljena u 8 grupa sa po 6 do 7 igrača. Pored 8 staff-trenera koji su osmislili celokupan plan rada, od drugog dana 23 trenera među kojima se nalazio i Todorović je podeljeno u 8 grupa. Andreja je uz Lucie Corcoran iz Irske i Magnus Gaarda sa Farskih ostrva dobio grupu 6, kojom je rukovodio danski trener Andres Thomsen. Andres je inače zaposlen u badminton savezu Španije, sa ciljem pronalaženja mladih talenata i rada sa njima u 5 regionalnih centara za talente širom Španije. Uvek je bio tu za trenera sa kojima je sarađivao, i uvek spreman da ukaže na eventualne greške da posavetuje i pomogne u iznalaženju najboljeg rešenja. Pod okriljem ove grupe našlo se i 6 igrača, devojčice iz Škotske, Norveške i Austrije i talentovani dečaci iz Bugarske, Belorusije i Belgije.

Glavni cilj svih trenera je bio da prvog dana uoče glavne nedostatke svakog igrača pojedinačno, i da se u narednih 5 dana maksimalno podrede cilju da njihovi igrači unaprede te aspekte igre sa glavnim fokusom na jednom specifičnom elemntu njihovog umeća u badmintonu.

Edukacija trenera
Takođe i treneri su u jutarnjim časovima imali obuku, u odvojenoj sali sa 4 terena, dok su igrači trenirali u velikoj sali sa 12 terena. Nakon tih jutarnjih predavanja, treneri su se trudili da tim elementima badminton igre usavrše svoje igrače, uz stalno savetovanje i davanje instrukcija, u toku rada vežbi zadatih od staff-trenera. Popodnevni treninzi su bili individualnog karaktera i na njima je 23 trenera imalo potpunu samostalnost u planiranju i sprovođenju plana u delo.

Deca su zaista vredno radila i bez pogovora ispunjavali sve zamisli trenera, uz naravno osmeh na licu. Valjda je i to razlog što nikome od trenera nije teško palo da nakon višesatnih diskusija i planiranja završe koncept treninga za sutrašnji dan, a te diskusije su često umele i da traju do 4h noću.

Međutim, kada su zadnjeg dana svi igrači izjavili jednoglasno HVALA trenerima sa kojima su najviše sarađivali, uz konstataciju da su svi napredovali i iskreno uživali u radu ovog kampa, onda je i trenerima laknulo jer su znali da je njihova misija ispunjena.

Značaj za srpski badminton
Za srpski badminton učešće Andreje Todorovića na ovom kampu je od višestruke važnosti. Pored dodatnog stručnog usavršavanja, i prepoznavanja rada našeg saveza u okviru Badminton Europe, do uspostavljanja novih kontakata i praćenja savremenih tokova u trenerskoj struci. Takođe treba spomenuti da su čelnici Badminton europe još jednom pohvalili organizaciju regionalnog projekta Phoenix u Kragujevcu, a i dodelili donaciju Badminton savezu Srbije u vidu loptica koje će se koristiti za trenažne aktivnosti najtalentovanijih juniora. Naravno, Todorović će o detaljima rada na ovom kampu relevantno obavestiti i ostale kolege u drugim gradovima, kako bi se srpski badminton još više razvio u narednom periodu.

Socijalne aktivnosti
Treba spomenuti da su pored veoma napornog rada i zgusnutog rasporeda sa treninzima , odličnoj organizaciji ovog kampa doprinele i brojne dodatne socijalne aktivnosti u kojima su uživali svi učesnici kampa. Igranje odbojke na pesku, fudbala, učestvovanje na VIP žurci prilikom otvaranja bazena u Presbaumu, turistička poseta Beču, tradicionalni fudbalski meč između trenera i igrača koji su treneri dobili rezultatom 4:3 i naravno oproštajna žurka uz dodelu diploma i priznanja, su obogatili ovaj kamp i učinili da se svi učesnici međusobno sprijatelje i bolje upoznaju kulturne razlike zemalja iz kojih potiču, ali i budu iskreno tužni pri polasku na aerodrom u Beču. Zajednička želja svih je da se i sledećih godina susretnu ponovo u radu ovog kampa ili na nekom od međunarodnih turnira.