Balkansko prvenstvo u badmintonu za igrače do 15 godina

Novi međunarodni uspeh mladih orlova

Badminton savez Srbije | 20.07.2010.

Naši najbolji badmintonci nastavljaju seriju odličnih rezultata na međunarodnim takmičenjima. Naime, reprezentativci Srbije su na  ’’Balkanskom prvenstvu u badmintonu za igrače do 15 godina’’, koje je proteklog vikenda održano u dalekoj Bafri (Turska), osvojili tri bronzane medalje, čime su ponovili uspeh sa Balkanskog prvenstva za igrače do 13 godina.
 
Na turniru je učestvovalo šest timova iz pet balkanskih zemalja: Bugarske, Grčke, Makedonije, Turske A, Turske B i Srbije. Ukupno je učestvovalo preko 60 igrača i članova stručnih štabova. Ekipno takmičenje se odvijalo u grupi u okviru koje su sve reprezentacije odigrale međusobne mečeve (pet mečeva: muški, ženski singl, muški, ženski i mešoviti parovi) po sistemu svako sa svakim, nakon čega su prema plasmanu proglašene najuspešnije reprezentacije. Ekipe je činilo maksimalno 11 članova: po 4 muška i ženska igrača, trener, sudija i vođa ekipe. Pojedinačna takmičenja su, po eliminacionom kup sistemu, odigrana u svih pet takmičarskih konkurencija: muškarci i žene pojedinačno, muški, ženski i mešoviti parovi.

Reprezentaciju Srbije su predstavljali: Nataša Pavlović, Nevena Milanović, Jovan Babajić, Dragoslav Petrović i Dragan Antić (trener).

U ekipnom takmičenju naša reprezentacija, ubedljivim pobedama nad Makedonijom (5:0) i Grčkom (4:1) i porazima od Turske (0:5) i Bugarske (2:3,), osvojila je treće mesto. Osvajanjem prvog mesta u grupi, Turska je odbranila titulu prvaka Balkana dok je Bugarska postala vicešampion.
 
U individualnim konkurencijama naši reprezentativci su uspeli da osvoje još dve bronzane medalje.  U konkurenciji žena pojedinačno, naša najuspešnija juniorka Nataša Pavlović je pobedama protiv najbolje grkinje i turkinje ponovila uspeh sa Balkanijade za igrače do 13 godina. Najprijatnije iznenađenje pripredile su Nataša Pavlović i Nevena Milanović, koje su u konkurenciji ženskih parova stigle do pobedničkog postolja.

Obzirom da su na tek dva održana balkanska prvenstva naši badmintonci osvojili već šest medalja, Badminton savez Srbije sa razlogom očekuje da 2010. godina bude zabeležena kao najuspešnija u dosadašnjoj istoriji.