BADMINTON SPEKTAKL OKUPIO REKORDAN BROJ MLADIH U NOVOM SADU

Tradicionalni međunarodni turnir, koji već godinama spada u top 3 najboljih evropskih turnira za mlade, pomerio je ove godine svoje granice okupivši od 19. do 23. juna u sportskom centru “Slana bara” gotovo 450 takmičara i 1000 učesnika iz 23 države

Badminton savez Srbije | 24.06.2024.

Sportski badminton spektakl "Serbian U17 & Youth International Novi Sad 2024”, koji je održan uz podršku Ministarstva sporta, Ministarstva turizma i omladine, Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu i Grada Novog Sada, pod okriljem Evropske badminton konfederacije, još jednom je srušio rekorde u broju učesnika i pomerio organizacione granice.Dvanaesto po redu izdanje najmasovnijeg međunarodnog takmičenja za mlade završeno je juče nakon pet intenzivnih takmičarskih dana. Najbolji i perspektivni takmičari Evrope u kategorijama do 9, 11, 13, 15 i 17 godina nadmetali su se u muškoj i ženskoj pojedinačnoj, kao i u konkurenciji muških, ženskih i mešovitih parova.

Turnir je startovao u sredu, 19. juna mečevima igrača mlađih uzrasnih kategorija, dok su u petak 20. juna na terene izašli i juniori u kategoriji do 17 godina.Srpski igrači osvojili su pet medalja.  Aleksa Radovanović i Danilo Stevanović osvojili su srebrnu medalju u konkurenciji muških parova do 15 godina, dok je Radovanović osvojio i bronzu u pojedinačnoj muškoj konkurenciji. Srebrnu medalju osvojile su i Marija Savić i Nikolina Vulić u ženskom dublu u U11 kategoriji. Još jedno odličje za Srbiju izborile su i Milica Tomić i Nađa Todorović, plasmanom na treće mesto u konkurenciji ženskih parova do 13 godina. Sofia Tabakman osvojila je bronzu u konkurenciji igrača do 9 godina.Rumunija je zabeležila najbolje rezultate na turniru Serbian YOUTH International sa osvojenih 13 medalja (5 zlata, 4 srebra i 4 bronze u kategorijama U11, U13 i U15), dok je na Serbian U17 International najuspešnija bila Turska osvojivši 9 medalja (4 zlata, 3 srebra i 2 bronze).I ove godine, dodeljena su posebna priznanja za najistaknutije takmičare: Stilijanos Jordanous sa Kipra za najmlađeg učesnika, Maxim Jakob za najuspešnijeg takmičara YOUTH turnira sa 2 zlatne medalje i jednim srebrom, Elifnur Demir iz Turske za najuspešnijeg U17 takmičara sa zlatnim medaljama u ženskom singlu i ženskim parovima, Mocan Aleksandru, Nita Dragoš, Sirbu Kristina iz Rumunije i Čarna Mihajlović iz Srbije za kontinuirano učešće na svim turnirima do uzrasne kategorije U17 tokom godina.

Na svečanoj ceremoniji zatvaranja ovog ‘’međunarodnog praznika badmintona’’, priznanja su najuspešnijim takmičarima uručili pomoćnik ministra za turizam Nemanja Radović, podsekretarka Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu Aranka Binder, predsednik UO BASS Radomir Jovović, osnivač i član UO BASS Predrag Vuković i Predrag Marčetić, privrednik i sponzor takmičenja.

“Uspeli samo da okupimo više od 1000 učesnika i gotovo 450 takmičara iz 23 evropske zemlje. Tokom najtoplije sedmice u poslednjoj deceniji, priredili smo vrhunske takmičarske uslove i ambijent u Sportskom centru ‘’Slana Bara’’ na Klisi u Novom Sadu. Presrećni smo što smo ponovo pomerili granice i pokazali da je Srbija zemlja sporta i odličan domaćin. Serbian Youth je i odlična uvertira za predstojeće Evropsko prvenstvo za igrače do 15 godina, na koje odlazi naš ‘’dvojac’’, Radovanović i Stevanović. Turir za igrače do 17 godina dobio je status Grand prix turnira i zvanično je najbolje i najmasovnije takmičenje za mlade u Evropi, što je i podsticaj za mlađe kategorije da napreduju. Naši igrači osvojili su pet medalja, što je u ovako jakoj konkurenciji značajan uspeh”, izjavio je Radomir Jovović i uputio veliku zahvalnost pokroviteljima turnira Ministarstvu sporta, Ministarstvu turizma i omladine, Pokrajinskom sekretarijatu za sport i omladinu i gradu Novom Sadu kao i prijateljima takmičenja Turističkoj organizaciji Srbije, Turističkoj organizaciji Vojvodine, Turističkoj organizaciji Novog Sada i kompanijama prijateljima takmičenja na nesebičnoj podršci u realizaciji ovog prestižnog takmičenja.Serbian U17 & Youth International zvanično je manifestacija je od značaja za Republiku Srbiju, AP Vojvodinu i Grad Novi Sad.

Pomoćnik ministra za turizam Nemanja Radović istakao je da su sportske manifestacije, pored gastronomskih, jedan od najvećih turističkih potencijala i izazova. “Ova sportska manifestacija ugostila je veliki broj gostiju iz inostranstva i za nedelju dana je ostvareno više od 5000 noćenja u Novom Sadu”, izdvojio je Radović. Sa njim se složila  i podsekretarka Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu Aranka Binder: “Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu već godinama podržava ovo divno takmčenje. Izuzetno samo zadovoljni saradnjom i rezultatima ovih mladih takmičara u badmintonu. Pokrajinski sekretarijat se najviše fokusira na te mlade igrače jer njima je potrebna najveća podrška”, istakla je Binder.Tradicionalni turnir "Serbian U17 & Youth International Novi Sad 2024” spada među TOP 3 turnira ove vrste na evropskom nivou po masovnosti, nivou organizacije, kvalitetu takmičara i ostalim relevantnim parametrima, a nalazi se u zvaničnom kalendaru Evropske badminton konfederacije. Domaći mladi badminton igrači do sada su osvojili više stotina medalja na međunarodnim takmičenjima, pokazavši da Srbija nudi samo najbolje i u ovom olimpijskom sportu, koji je u prethodnim godinama zasluženo napredovao u drugu kategoriju nacionalnih sportova.

Organizatori badminton turnira u Novom Sadu su Badminton savez Srbije, Badminton savez Vojvodine i Badminton klub Novi Sad. Turnir "Serbian U17 & Youth International" podržali su i: Victor, Beoexpo System, Tin Šped, Coca Cola HBC Srbija, Bambi, VBS Solutions i Jungman Travel.