Prvenstvo Beograda 2023 u znaku Tomića, Perić i Filipović

U subotu i nedelju 30. septembra i 01. oktobra 2023. godine u Nacionalnom badminton centru na Adi Ciganliji održano je Prvenstvo Beograda 2023

Badminton savez Srbije | 02.10.2023.

Najboji juniori i seniori prestonice odmerili su snage proteklog vikenda na Prvenstvu Beograda 2023 koje je održano u Nacionalnom badminton centru na Adi Ciganliji. Takmičenje koje se održava u organizaciji Badminton saveza Beograda i Badminton kluba Beograd, a pod pokroviteljstvom Sekretarijata za sport i omladinu Grada Beograda i Ministarstva sporta, okupilo je takmičare uzrasta do 11, 13 i 15 godina, kao i seniore A, B i C  kategorije.Prvog dana prvenstva igrali su se mečevi u juniorskim kategorijama, dok su drugog dana takmičenja na teren istupili prestonički seniori. U ženskom singlu uzrasne kategorije do 11 godina trijumfovala je sjajna Lena Brkić (BK Clear), dok je u istoj konkurenciji do 13 godina odličnom igrom zlato izvojevala Nađa Todorović (BK Beograd). U muškom singlu do 13 godina najbolji je bio borbeni Filip Stojadinović iz BK Beograd, a u najstarijoj juniorskoj grupi do 15 godina zlatna medalja zasluženo je pripala Vasiliju Popoviću, takođe iz BK Beograd. Među devojčicama do 15 godina prvo mesto zauzela je talentovana Marija Milojević (BK Beograd).U kategoriji A seniora istakli su se Mihajlo Tomić, Sanja Perić i Miona Filipović (BK Beograd) koji su prvenstvo završili sa po dve osvojene zlatne medalje. Najuspešniji srpski reprezentativac Mihajlo Tomić brilijantnom igrom došao je do pobedničkog trona u konkurenciji muškaraca pojedinačno, dok je sa Mionom Filipović trijumfovao i u konkurenciji mešovitih parova. Drugo zlato Filipović je osvojila u konkurenciji ženskih parova, zajedno sa klupskom saigračicom Sanjom Perić, koja je i ove godine odbranila titulu najbolje prestoničke seniorke u konkurenciji žena pojedinačno. Pobednički pehar u muškom dublu otišao je, nakon uzbudljivog finala, u ruke Andrije Dodera i Đorđa Stepanovića.Među B seniorima u konkurenciji muškaraca pojedinačno pobedu je izvojevao Anton Ciplakov (BK Beograd), dok su u muškoj parskoj konkurenciji najuspešniji bili Zoran i Sava Stepanović (BK Beograd). U konkurenciji muškaraca pojedinačno C kategorije zlato je osvojio Artem Pučenkin (BK Beograd).

Na turniru održanom prošlog vikenda nastupio sam u sve tri kategorije i ovoga puta osvojio dva zlata i srebro. Finala su bila veoma izazovna i čestitao bih ovom prilikom svojim rivalima na odličnoj borbi i mečevima. Prvenstvo Beograda za mene uvek ima poseban značaj budući da sam rođen u ovom gradu i  da sam se kao igrač u njemu razvijao”, izjavio je na završetku drugog takmičarskog dana Mihajlo Tomić koga u narednom periodu očekuju novi poduhvati na međunarodnoj sceni.Prvenstvo Beograda bila je i odlična prilika da igrači provere svoju formu i pripreme se za predstojeće najveće nacionalno takmičenje Prvenstvo Srbije za seniore koje će krajem oktobra biti održano u Beogradu.

Medalje su na Prvenstvu Beograda osvojili:

Uzrast do 11 godina devojčice pojedinačno: Lena Brkić (zlato), Mila Gluhović (srebro), Maša Gluhović i Ivona Stojanović (bronza)
Uzrast do 13 godina dečaci i devojčice pojedinačno: Filip Stojadinović i Nađa Todorović (zlato),  Nemanja Rašeta i Lina Spasić (srebro), Ilija Bičejkin, Luka Filipović, Milica Tomić (bronza)
Uzrast do 15 godina dečaci i devojčice pojedinačno: Vasilije Popović i Marija Milojević (zlato), Konstantin Ristić i Jana Vasiljević (srebro), Filip Todorović I Lana Stojanović (bronza)

Seniori A - muškarci i žene pojedinačno: Mihajlo Tomić i Sanja Perić (zlato), Đorđe Stepanović i Miona Filipović  (srebro), Uglješa Mihajlović, Žana Li (bronza)
Seniori A – muški, ženski i mešoviti parovi: Andrija Doder/Đorđe Stepanović (zlato),  Vukašin Hinić/Mihajlo Tomić (srebro), Uglješa Mihajlović/Vanja Rašeta, Aleksander Olenikov/Anton Ciplakov (bronza); Sanja Perić/Miona Filipović (zlato), Sofija Dmitrović/Žana Li (srebro), Valerija Kotileva/Mila Lainović (bronza); Mihajlo Tomić/Miona Filipović (zlato), Andrija Doder/Sanja Perić (srebro), Đorđe Stepanović/Valeria Kotileva, Borko Petrović/Mila Lainović (bronza) 

Seniori B - muškarci pojedinačno: Anton Cipalkov (zlato). Aleksander Olenikov (srebro), Ivan Stefanović i Luka Vukelja (bronza)
Seniori B – muški parovi: Zoran i Sava Stepanović (zlato), Mikhail Odinec/Artem Pučenkin (srebro), Ivan Stefanović/Luka Vukelja, Aleksej Čumak/Petar Makević (bronza)             
Seniori C - muškarci pojedinačno: Artem Pučenkin (zlato), Petar Makević (srebro), Vuk Zdravković i Nikola Jovanović (bronza)