Tri četvrt finala za Petrovića i Bogdanović u Bugarskoj

Od 03. do 06. avgusta najuspešniji srpski igrači juniorske reprezentacije učestvovali su na Bulgarian Junior Open Championships u Pazardžiku

Badminton savez Srbije | 07.08.2023.

Najperspektivniji juniorski reprezentativac Viktor Petrović i aktuelna juniorska državna prvakinja Nina Bogdanović tesitrali su početkom avgusta svoju formu u bugarskom Pazardžiku. Petrović i Bogdanović nastupali su u tri konkurencije – muškom i ženskom singlu, kao i u konkurenciji mešovitih parova.

Srpski reprezentativci koji poslednjih godinu dana odličnom igrom prete juniorskoj međunarodnoj sceni, napravili su u Bugarskoj još jedan korak dalje plasiravši se u u Top 8 najboljih takmičara u sve tri konkurencije i najavili uzbudljivu sezonu 2023/2024.

U pojedinačnoj muškoj konkurenciji, Petrović se na samom startu takmičenja sastao sa Nisarom Tungom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata gde je pokazao suverenu dominanciju savladavši protivnika rezutatom 21:10, 21:11. Nastavio je Petrović sa sjajnom igrom i u narednom meču protiv Anila Ulak Atana iz Turske koga je savladao u dva gema. U četvrtini finala, srpski igrač sastao se sa izuzetno kvalitetnim Indijcem Abeišekom Kanapalom koji je brzom napadačkom igrom zaustavio sjajnog Petrovića u pohodu na medalju.   

Aktuelna državna juniorska prvakinja Nina Bogdanović pokazala je da se, nakon povreda i pauza koje su je pratile prethodne godine, vraća u formu kojom je harala badminton scenom. Posle dve odlične partije protiv Alene Ozgur iz Turske (21:14, 21:9) i Kanađanke Ališe Nailik (21:16, 19:21, 21:11) u četvrtini finala, ponestalo je srpskoj takmičarki snage u trećem odlučujućem setu izuzetno neizvesnog meča protiv Hrvatice Jelene Buhberger.

U konkurenciji mešovitih parova, nakon uvodnog meča i suverene pobede protiv bugarskog para Viktora Minekova i Teodore Pavlove (21:13, 21:9), srpski dubl Petrović/Bogdanović sastao se sa jakim protivnicima iz Amerike Kaj Čongom i Stelom Pan. Nažalost, u prvom gemu propuštena je prilika da se iskoriste nekoliko gem lopti i prekorene tok meča, te je takmičenje za mladi srpski par time i završeno.

“Viktor i Nina su odigrali dobar turnir, šteta što nisu došli do medalje s obzirom na to da su u sve tri konkurencije došli do četvrt finala. Vlktor je bio ubedljiv do meča za medalju, dok je Nina posle dve odlične partije u četvrt finalu poklekla u trećem odlučujućem gemu. Bez obzira na žal zbog medalja, Ninina igra, posle dugog oporavka od povrede, ohrabruje”,  izjavio je trener reprezentacije Dragan Antić istakavši da je turnir bio izuzetno kvalitetan, sa puno azijskih igrača i da su naši reprezentativci dostojno reprezentovali svoju zemlju.

Ministarstvo sporta Republike Srbije je, obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava, omogućilo učešće najboljih srpskih juniora na Bulgarian Junor Open Championships.