Miodrag Kaličanin novi generalni sekretar BASS

U sredu 31. maja 2023, u Nacionalnom badminton centru na Adi Ciganliji, održana je Redovna sednica Skupštine Badminton saveza Srbije

Badminton savez Srbije | 01.06.2023.

Rad ovogodišnje Skupštine BASS obeležio je izbor novog generalnog sekretara Badminton saveza Srbije, kao i detaljan izveštaj o istorijskoj 2022. godini u kojoj je srpski badminton zabeležio izuzetne sportske i organizacione rezultate. Sednicom je predsedavao Radomir Jovović predsednik UO BASS koji je prisutnim članovima Skupštine detaljno predstavio aktivnosti i rezultate ostvarene u prethodnoj godini u kojoj je badminton napredovao u drugu kategoriju nacionalnih sportova, srpski takmičari su beležili vrhunske sportske rezultate, Beograd bio domaćin Evropskog prvenstva za juniore, edukacija i školski sport podignuti su na viši nivo, a srpski badminton dobio je i prvog svetskog sudiju.

Na predlog Radomira Jovovića članovi Skupštine su jednoglasno za novog generalnog sekretara izabrali Miodraga Kaličanina, sportskog radnika mlađe generacije koji je već postigao odlične rezultate na mestu generalnog sekretara Badminton saveza Beograda. Kaličanin je i tokom svoje sportske karijere beležio značajne sportske rezultate, a ljubav prema ovom sportu podstakla ga je da godinama unazad doprinos daje i izvan terena.

“Imenovanje na mesto generalnog sekretara Badminton saveza Srbije, uz čiji sistem sam odrastao i usavršavao se na ličnom i profesionalnom planu, za mene predstavlja veliku čast, ali u isto vreme i ogromnu odgovornost. Rezultati koje Srbija postiže u ovom olimpijskom sportu na takmičarskim i organizacionim poljima su sve značajniji iz godine u godinu i nadam se da će se taj trend nastaviti u narednim godinama. Zahvalio bih se članovima Skupštine BASS na jednoglasnoj odluci i nadam se da će se naša dobra saradnja nastaviti i unapređivati i ubuduće.” izjavio je Miodrag Kaličanin.

Na sednici Skupštine Badminton saveza Srbije, usvojeni su iscrpni Izveštaj Upravnog odbora o radu BASS u prethodnoj godini, Izveštaj o finansijskom i materijalnom poslovanju, Izveštaj Nadzornog odbora, kao i program rada saveza.

Jovović se detaljno osvrnuo na rezultate i efekte Evropskog prvenstva za juniore Beograd 2022, koje je u avgustu prošle godine u Atletskoj dvorani u Beogradu okupilo više od 800 učesnika iz 37 zemalja Evrope i istakao da je evaluacijom Evropske badminton konfederacije ocenjeno najvišim ocenama.  Nakon detaljne analize, svi prisutni izneli su jednoglasan zaključak – osim izuzetnih organizacionih i sportskih rezultata, EPJ Beograd 2022 predstavlja i legat srpskom badmintonu i novim generacijama. Osim Evropskog prvenstva, i jubilarno 10. izdanje tradicionalnog međunarodnog turnira u Novom Sadu Serbian U17 & Youth International zabeležilo je rekordan broj zemalja učesnica, a očekuje se da ovogodišnje izdanje turnira bude podignuto za stepenicu više. Istorijske uspehe ostvarila je i Anđela Vitman, koja je mesecima suvereno zauzimala prvo mesto na juniorskoj listi Svetske badminton federacije, kao i mladi Mihajlo Tomić koji je sa Vitman izborio plasman na 57. mesto na seniorskoj rang listi BWF u konkurenciji mešovitih parova uz osvojene četiri svetske medalje.

Redovnoj sednici Skupštine prisustvovali su predstavnici badminton klubova i udruženja članica iz Kruševca, Kragujevca, Zrenjanina, Petrovca na Mlavi, Novog Sada, Pančeva i Beograda, predstavnici organa upravljanja BASS, kao i počasni članovi i gosti saveza.

Istog dana u Nacionalnom badminton centru održana je i sednica Skupština Badminton saveza Vojvodine kojom je predsedavao Aleksandar Dimitrijević a na kojoj su jednoglasno usvojeni svi izveštaji za 2022. godinu.