Evropska badminton konfederacija dobila novog predsednika

Na godišnjem zasedanju Skupštine Evropske badminton konfederacije Sven Sere iz Belgije izabran je da vodi kontinentalnu federaciju naredne četiri godine

Badminton savez Srbije | 26.04.2023.

U Bakuu (Azerbejdžan), u periodu od 21. do 23. aprila, predstavnici badminton saveza evropskih država, među kojima se nalazi i Srbija, okupili su se radi učešća na Forumu članica, godišnjoj Skupštini i Gala večeri Evropske badminton konfederacije (BEC). Centralni događaj svakako je predstavljala sednica Skupštine na kojoj su donete važne odluke.

Dosadašnji predsednik Belgijske badminton federacije, član borda direktora Evropske odn. izvršnog odbora Svetske badminton federacije i istaknuti svetski sudija i delegat, Sven Sere, ubedljivo je odneo pobedu na izborima za prvog čoveka kontinentalnog badmintona. Takođe, tokom završnog dela Skupštine koji se odnosio na biranje članova najviših upravljačkih tela BEC, za kontinentalnog potpredsednika Svetske badminton federacije izabran je Ričard Von (Vels), dok su na dve pozicije direktora, nakon veoma neizvesnog postupka sprovedenog u više izbornog krugova, izabrani Viktorija Cvetanova (Bugarska) i Peter Emptidž (Engleska). Pored izbornih, članovi borda direktora BEC doneli su i niz odluka među kojima se ističu usvajanje programskih, administrativnih i finansijskih izveštaja i planova, određivanje gradova odn. država budućih organizatora evropskih šampionata i drugih važnih događaja. Tokom veoma interaktivnog Foruma članica održan je niz predavanja i radionica. Svakako je najveću pažnju dobilo predstavljanje organizacije Olimpijskih igara u Parizu na čijem čelu se nalazi generalni direktor Etijen Trubua, koji dugi niz godina obavlja i funkciju člana izvršnog odbora Svetske badminton federacije. Tokom Gala večere, u izuzetno prijatnoj atmosferi i ambijentu, najboljima u različitim kategorijama su podeljena priznanja i nagrade. Specijalni gosti Evropske badminton konfederacije bili su i predsednik Evropske univerzitetske sportske asocijacije Adam Roček i generalni sekretar Matjaž Pećovnik.

Najvažnijem godišnjem okupljanju članica BEC, koje je Badminton federacija Azerbejdžana organizovala na najvišem nivou uz nesvakidašnje gostoprimstvo, prisustvovali su Radomir Jovović, predsednik Upravnog odbora Badminton saveza Srbije, direktor Evropske badminton konfederacije i tehnički delegat Evropske univerzitetske sportske asocijacije i Predrag Vuković, član Upravnog odbora i osnivač srpskog badmintona. Takođe, u Bakuu su održani i redovni sastanci borda direktora na kojima je aktivno učešće uzeo i Radomir Jovović.

Tokom boravka u Bakuu, Jovović je imao priliku da, zajedno sa ministrom sporta Zoranom Gajićem i ostalim predstavnicima Ministarstva sporta, bude specijalni gost ministra sporta Azerbejdžana Farida Gajibova na finalima Svetskog kupa u ritmičkoj gimnastici, tokom kojih je ministar Gajić imao priliku i da upozna čelnike Evropske badminton konfederacije, Svetske badminton federacije i domaćina, Badminton federacije Azerbejdžana. Susreti su prošli u veoma srdačnoj atmosferi i konstruktivnim razgovorima.