Vitman najbolja juniorka sveta u miks dublu!

Srpska juniorska reprezentativka Anđela Vitman završava 2022. godinu na prvom mestu u konkurenciji mešovitih parova na juniorskoj rang listi Svetske badminton federacije

Badminton savez Srbije | 27.12.2022.

Fantastični rezultati koje je srpski badminton napravio tokom 2022. godine na najlepši način zaokružuje sedamnaestogodišnja reprezentativka Srbije Anđela Vitman – najbolja juniorka sveta u konkurenciji mešovitih parova.  Sa 14 330 poena, srpska igračica dominantno zauzima prvo mesto na Svetskoj juniorskoj rang listi, a sudeći prema igri i ostvarenim vrhunskim međunarodnim rezultatima u 2022. godini, sa pravom se nalazi u samoj eliti svetskog i evropskog badmintona.

Mlada Pančevka nastupala je tokom 2022. na 18 međunarodnih takmičenja, od kojih je 12 seniorskih turnira i Evropsko prvenstvo za seniore sa Mihajlom Tomićem, dok je sa juniorskim partnerom Viktorom Petrovićem nastupila na još četiri svetska juniorska i seniorska takmičenja i Evropskom prvenstvu za juniore. Zabeležila je izuzetne nastupe, a Srbiji je donela čak pet odličija - dva zlata, jedno srebro i dve bronze.

Na turniru svetskog kupa za junior Cyprus Junior 2022, koji je u aprilu mesecu održan u Nikoziji, Anđela Vitman i Viktor Petrović osvojili su zlatnu medalju. Na najviše pobedničko postolje popela se i u novembru mesecu na seniorskom turniru Yonex Slovenia Future Series rame uz rame sa Mihajlom Tomićem sa kojim ''galopirajuće'' napreduje na Svetskoj seniorskoj rang listi. Vitman i Tomić započeli su kalendarsku 2022. godinu na 158. poziciji, dok se na aktuelnoj listi Svetske badminton federacije sada nalaze na 57. mestu što ujedno predstavlja i najbolji plasaman srpskih igrača ikada.

Dostići svetsku broj 1 poziciju i dominirati na istoj mesecima, na prvom mestu je rezultat kontinuiranog rada i truda igrača i celog tima koji stoji iza njih. Odlični juniorski rezultati u proteklih desetak godina vrlo su dobar pokazatelj i savršena odskočna daska za ovaj, a verujem u bliskoj budućnosti i mnoge druge, daleko veće uspehe. Kada govorimo o seniorkoj konkurenciji, Anđela i Mihajlo su među najmlađim takmičarima, a već se bore sa igračima iz celog sveta. Završavaju godinu kao 57. par na planeti što nam daje puno pozitivne energije da nastavimo da radimo punom parom u 2023. godini i koračamo ka ostvarenju najvećeg sportskog sna– učešću na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine“, izjavio je glavni trener reprezentacije Milan Barbir.

Na spektakularnom Evropskom prvenstvu za juniore Beograd 2022 koje je Badminton savez Srbije organizovao u avgustu mesecu u Atletskoj dvorani i koje je, prema rečima svih učesnika postavilo nove standarde u organizaciji sportskih takmičenja, Anđela Vitman i Viktor Petrović došli su na korak do medalje, a takmičenje su završili kao peti najbolji juniorski par Evrope.

Sa Mihajlom Tomićem, Vitman je osim zlata, osvojila i srebrnu medalju na nedavno održanom svetskom seniorskom kupu FZ FORZA Norwegian International, kao i dve bronze, i to na 47th VICTOR FZ FORZA Hungarian International Championships 2022 i Yonex Slovenia International 2022.

Nema sumnje da je srpski badminton u 2022. godini zabeležio istorijske pobede i pomerio sve organizacione i rezultatske granice čime je napravljen sjajan uvod u novu 2023. godinu.