Badminton doneo Srbiji prvu medalju na Mediteranskim igrama

Marija Sudimac i Sara Lončar osvojile su bronzanu medalju za Srbiju u konkurenciji ženskih parova na XIX Mediteranskim igrama koje se od 25. juna do 06. jula održavaju u Oranu u Alžiru

Badminton savez Srbije | 04.07.2022.

Mlade reprezentativke u badmintonu prve su se u ime Srbije popele na pobedničko postolje i time najavile seriju uspešnih rezultata za Tim Srbije koji na „Malim Olimpijskim igrama“ predstavlja ukupno 151 sportista.

U pohodu na medalju, Sudimac i Lončar prikazale su brilijantnu igru u osmini finala gde su savladale jake protivnice iz Grčke rezultatom 2:0, a nekoliko sati kasnije potvrdile su svoj kvalitet pobedivši u četvrt finalu ženski dubl iz Egipta istim rezultatom.

U nastavku takmičenja srpske igračice sastale su se sa takmičarkama iz Turske, ali su ovog puta protivnice bile za nijasnu bolje. Nakon  polufinalnog meča, selektor naše badminton reprezentacije Milan Barbir izjavio je: „Sjajno izdanje Marije i Sare na njihovim prvim mediteranskim igrama, u kojoj su nam podarile i prvu medalju u badmintonu. Rekao bih da izreka “Bronza sija kao zlato” u ovom slučaju ima svoje pravo značenje budući da je ovo istorijska pobeda za badminton, a ujedno i prva medalja za ceo tim Srbija na ovom takmičenju. Sada nas čeka malo odmora, pa nastavljamo sa pripremama za Evropsko prvenstvo za juniore koje nas u avgustu čeka u Beogradu”.

U konkurenciji žena pojedinačno naša najbolje rangirana seniorka Marija Sudimac došla je do četvrtine finala savladavši Grkinju Lamprianidou (2:0), a potom u osmini finala Portugalku Goncalvez (21:11, 21:8), ali je na putu za još jednu medalju za Srbiju zaustavljena u neizvesnom meču sa Egipćankom D. Hany (1:2). Pred sam početak takmičenja u ženskom singlu, Sara Lončar pretrpela je manje zdravstvene probleme, te je morala bez borbe da se povuče iz daljeg takmičenja.

Bronzani badminton tim sleteo je u petak, 01. jula u ranim jutarnjim časovima u Beograd, a saigrači iz reprezentacije i predstavnici Badminton saveza Srbije upriličili su na aerodromu “Nikola Tesla” doček na kome je proslavljen uspeh srpskih takmičarki.

Nastup badminton reprezentacije na Mediteranskim igrama u Oranu  na kojima učestvuje preko 20 zemalja iz oblasti Mediterana, nastavak je serije veoma uspešnih izdanja naših igrača na velikim međunarodnim tamičenjima i dobar podsticaj za dalje pohode na još bolje rezultate i naredne borbe za najveće svetske i evropske medalje!