Srpski takmičari na jakim svetskim turnirima

Reprezentativci Srbije nastupili su na turnirima kategorije International Series u sklopu svetskog seniorskog kruga koji su se održali u Češkoj i Mađarskoj

Badminton savez Srbije | 08.11.2021.

Na Czech Open 2021, koji je od 21. do 24. oktobra 2021. održan u Brnu u Češkoj, nastupilo je devet srpskih reprezentativaca. Uprkos teškom žrebu, koji je Mariju Sudimac već u prvom kolu ukrstio sa trećim nosiocem turnira, Peruankom Fernandom Saponarom Rivom, naša najbolja seniorka je uspela da, posle tri iscrpljujuća seta, slavi i ostvari plasman u drugo kolo glavnog žreba. U drugom kolu Sudimčeva je imala još teži izazov, iz kojeg je Maležanka Karupatevan Letšana izašla kao pobednik, rezultatom 2:0. Dobar start je imao i naš muški par Andrija Doder / Mihajlo Tomić. Oni su u prvom kolu kvalifikacija savladali Kevina Barkmana i Šaodonga Šenga iz Kanade rezultatom 2:0, dok su u drugom poraženi od slovenačkog para Andraž Krapež / Jaka Ivančič 2:1. U konkurenciji muškog singla Dragoslav Petrović, Borko Petrović i Ivan Kovačević, su zaustavljeni već na startu kvalifikacionog dela takmičenja, dok je Luka Milić u glavnom žrebu izgubio u prvom kolu od češkog predstavnika Jirija Krala. Isti domet imali su i naš mešoviti parovi Mihajlo Tomić / Anđela Vitman i Andrija Doder / Sara Lončar, kao i ženski par Vitman / Lončar.

Dve nedelje kasnije, od 3 do 6. novembra, 46. put se odigrao tradicionalni turnir 46th Victor FZ Forza Hungarian International Championships 2021 u Budaoršu. Najzapaženiji nastup imala je Sara Lončar koja je ostvarila dve pobede u kvalifikacijama ženskog singla nad Slovenkom Urškom Polc i Mađaricom Petrom Hart, ali je Heli Neiman iz Izraela bila prepreka koju Sara nije mogla da preskoči za plasman u glavni žreb. Turnir je odlično startovao i Ivan Kovačević koji je u prvom kolu kvalifikacija muškog singla savladao grčkog takmičara Dimitriosa Papadopulusa, ali je u drugom zaustavljen od strane Lukaša Cimoza iz Poljske. Takmičenje u prvoj rundi kvalifikacija završili su Sergej Lukić i Borko Petrović u muškom singlu, Sanja Perić u ženskom, kao i Dragoslav Petrović i Marija Sudimac u mešovitom dublu. Težak zadatak su reprezentativci Srbije imali i u glavnom žrebu gde je Luka Milić u muškom singlu namučio drugog nosioca turnira, Danca Kima Bruna, a Marija Sudimac je u ženskom izgubila od Indijke Aditi Bat. Sličan rezultat naši reprezentativci su ostvarili i u mešovitim parovima gde su Andrija Doder i Sara Lončar poraženi od Engleza Rorija Istona i Eni Lado, a Mihajlo Tomić i Anđela Vitman od Škota Adama Pringla i Rejčel Endrju. Muški par Doder / Tomić izgubio je od Danaca Sebastijana Bugtrupa i Mikela Stofersena, a ženski Vitman / Ločar od Ukrajinki Tetjane Potapenko i Poline Tkač.  

Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sport ai Olimpijski komitet Srbije obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelo učešću srpskog tima na turniru u Sloveniji.