Marija Sudimac bronzana na svetskom seniorskom kupu u Bugarskoj

Od 7. do 10. oktobra 2021. godine se u Bugarskoj Sofiji održao Babolat Bulgarian International Championship 2021, na kojem je naša najbolja seniorka osvojila bronzanu medalju

Badminton savez Srbije | 11.10.2021.

Babolat Bulgarian International Championship 2021, koji je od 7. do 10. oktobra 2021. godine odigran u Sofiji bio je tradicionalno uspešan za srpske takmičare. Najbolji rezultat ostvarila je Marija Sudimac osvojivši bronzanu medalju u konkurenciji ženskog singla. Voljom žreba, Marija je već u prvom kolu imala težak zadatak, u kojem je bila bolja od trećeg nosioca Čehinje Tereze Švabikove (2:1), zatim od Dankinje Ane Fuglsang (2:0) u osmini finala, te Ukrajinke Marije Stoliarenko (2:1) u četvrtfinalu. U polufinalu Sudimčeva je poražena od potonje osvajačice zlatnog odličja, Indijke Samije Imad Farukuj (2:0). Sjajan nastup zabeležila je i u mešovitim parovima gde je u paru sa Dragoslavom Petrovićem krajnji domet bio plasman u četvrtfinale.

 

“Ovaj turnir je prvenstveno jedna velika lekcija za mene, a naravno i veliki uspeh u različitim aspektima. Dosla sam na turnir sa velikom motivacijom i spremna da pokažem sve ono što sam radila u proteklom periodu sa svojim timom. Na početku prvog meča na turniru, moram priznati, nisam bila zadovoljna, jer nisam uspela da pokazem sve ono što sam radila na treninzima, a  to mi je glavni cilj svakog turnira. Borba na kraju meča protiv Tereze Svabikove, koja je bila 3. nosilac turnira, je predstavljala meni lično odskočnu dasku za dalje runde takmičenja. U svakom sledećem meču sam ulazila puna samopouzdanja i verovala taktici, udarcima i naravno sebi. U polufinalu sam odigrala viši nivo svog badmintona i radila stvari koje do sada nisam, ali je Indijka pokazala bolju igru u tom trenutku. U miksu sam sa Dragoslavom Petrovićem stigla do četvrtfinala i to je za mene takođe uspeh, s obzirom da nam je ovo prvi međunarodni turnir. Ipak, moram reći, da mi se u miksu dogodilo da jednostavno nije išlo baš sve kao što mi inače ide. Kada sve saberem, uspešan turnir je iza nas. Već nedelje me ocekuje novi izazov u Českoj i pokušaću da se do tada dodatno pripremim.”, istakla je Marija Sudimac.

 Ph. Bulgarian Badminton Federation

Srbija je u Bugarskoj stigla do još jednog četvrtfinala, takođe u mešovitim parovima, a taj rezultat su ostvarili Mihajlo Tomić i Anđela Vitman. Vredni pomena su svakako i rezultati naših ostalih takmičara. Tomić je sa Doderom zaustavljen u prvom kolu glavnog žreba muških parova, Borko Petrović je u muškom singlu uspeo da sa dve pobede ostvari plasman u glavni žreb turnira, gde je u prvom kolu bio zaustavljen od strane osvajača trofeja, Indijca Meirabe Luvanga Maisnama (2:0), a u muškim parovima je u paru sa Đorđem Stepanovićem poražen u prvoj rundi kvalifikacija. Ivan Kovačević je u muškom dublu sa Sergejem Lukićem došao do drugog kola kvalifikacionog žreba muškog dubla, a u singlu je zaustavljen sa samom startu takmičenja. Sara Lončar je u ženskom dublu sa Anđelom Vitman došla do osmine finala, a u singlu i mešovitim parovima sa Doderom je zaustavljena u prvom kolu.

Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelo učešću srpskih senira na turniru u Sofiji na kojem je zamenik glavnog sudije bio Miodrag Kaličanin.

Photo credit: Bulgarian Badminton Federation