Uspešno završena prva svetska školarijada

Školarci sa tri kontinenta takmičili se u badmintonu i uživali u edukativnim i zabavnim sadržajima

Badminton savez Srbije | 22.09.2021.

Beograd je protekle nedelje bio domaćin međunarodnom školskom multisportskom događaju pod nazivom ‘’Svetske školske sportske igre Beograd 2021’’, prvi put organizovanom za uzrast učenika do 15 godina. Školarijada, kao opšte prihvaćen skraćeni naziv, je u periodu od 11. do 19. septembra okupila 1894 takmičara i zvaničnih lica iz 36 država sveta. Na programu 14 sportova u kojima su se učesnici takmičili nalazio se i badminton.

 

U Nacionalnom badminton centru na Adi Ciganliji takmičari iz Slovačke, Ukrajine, Ugande, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Srbije su se nadmetali u svih pet pojedinačnih takmičarskih disciplina: muškog i ženskog singla, muških, ženskih i mešovitih dublova. Učenici rođeni 2006, 2007. i 2008. godine su tokom petodnevnog takmičarskog programa pokazali izuzetna umeća u ovom olimpijskom sportu. Srbiju su predstavljali: Uglješa Mihajlović, Mihajlo Vig, Vanja Bokan, Marija Samardžija, Maša Aleksić, Miona Filipović i Čarna Mihajlović. Najuspešnija nacija na turniru u badmintonu bili su Ujedinjeni Arapski Emirati sa osvojena četiri zlatna odličja u konkurencijama muškaraca i žena pojedinačno, muških i mešovitih parova dok je jedino preostalo zlato u ženskim parovima pripalo Ukrajinkama. Oficijelni turnir su pratili i brojni ‘’prijateljski’’ mečevi. Zvanični međunarodni tehnički delegati, Tatjana Černetska (Ukrajina) i Hju Ejnsli (Škotska), kao i gosti iz inostrastva nisu krili zadovoljstvo organizacijom takmičenja u badmintonu koje je, kao glavni sudija, vodio Goran Jelesijević uz podršku nacionalnog delegata Miodraga Kaličanina.

 

Iako je takmičarski nivo turnira u badmintonu bio na veoma visokom nivou, u prvi plan Školarijade su stavljene edukativne i zabavne aktivnosti sa ciljem upoznavanja različitih kultura, interakcije i druženja svih učesnika. Na Kalemegdanskoj tvrđavi organizovana je tzv. ‘’Fun & Skill’’ zona gde je pravo uživanje bilo gledati učenike i ostale učesnike iz svih krajeva sveta kako se upoznaju i zbližavaju kroz poligonsku postavku različitih sportova i disciplina i direktnu aktivaciju tokom poslepodnevnih i večernjih časova. Badminton savez Srbije je imao priliku da predstavi i promoviše novu formu igranja na otvorenom pod nazivom ‘’Air Badminton’’ za koju je među gostima iz inostranstva ali i domaćim učesnicima bilo veliko interesovanje.

 

U okviru Školarijade organizovan je Forum Svetske školske sportske federacije (ISF) na kojem je učešće uzeo i David Cabello, direktor Svetske badminton federacije za razvoj, dok su zvanični gosti bili i Peter Tarcala, predsednik Evropske badminton konfederacije, Brajan Agerbak, generalni sekretar, Džimi Andersen, zamenik generalnog sekretara i Radomir Jovović, predsednik Upravnog odbora Badminton saveza Srbije. Na forumu su govorili i prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar prosvete Branko Ružić, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, predsednik Svetske školske sportske federacije Loran Petrinka, predsednik Svetske šahovske federacije Arkadi Dvorkovič, generalni sektretar FIBA Andreas Zaklis i drugi.

 

Školarijada u Beogradu je organizovana od strane Saveza za školski sport Srbije pod okriljem Svetske školske sportske federacije, uz saradnju sa nacionalnim nadležnim granskim savezima, a pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije – Ministarstva omladine i sporta.

 

Više informacija o rezultatima može se naći na sledećem linku.