EVROPA IMA OLIMPIJSKOG ŠAMPIONA

Viktor Akselsen iz Danske je osvojio zlato na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Badminton savez Srbije | 02.08.2021.

Olimpijske igre u Tokiju su iznedrile prvog olimpijskog šampiona u muškom singlu iz Evrope posle 25 godina i sjajnog uspeha Pola-Erika Hojera 1996. godine u Atlanti. Fantastičnu formu Viktor Akselsen je pokazao tme što je do olimpijskog zlata došao bez izgubljenog seta. U finalu je savladao branioca titule, Kineza Čena Longa 21:15; 21:12. Najveće iznanađenje olimpijskog turnira je priredio Gvatemalac Kevin Kordon, 59. igrač sveta, i plasmanom u polufinale osvojio simpatije ljubitelja badmintona širom sveta. Ipak, polufinale mu je bilo krajnji domet, jer je nakon poraza od potonjeg šampiona, izgubio i u meču zta bronzanu medalju od Antonija Gintinga iz Indonezije.

 

Titula u ženskom singlu se vratila u Kinu. Druga igračica sveta, Ju fej Čen je u vrlo neizvesnom finalu savladala Tai Cu Jing sa Tajvana rezultatom 21:18; 19:21; 21:18; dok je u meču za treće mesto Pusarla Sindu iz Indije savladala Jiao He Bing iz Kine.

 

Či Lin Vang i Jang Li sa Tajvana su pobednici muškog dubla, srebrnu medalju su osvojili Li Junhui i Liu Jučen iz Kine, a bronza je pripala Aronu Čiji i Soh Voi Jiku iz Malezije.

 

U konkurenciji ženskih parova, najbolje su bile takmičarke iz Indonezije Grejsia Poli i Aprijani Rahaju. One su u finali pobedile Čen Đingčen i Jiu Jifan iz Kine, a treće mesto su osvojile Kim Sojong i Kong Hejong iz Južne Koreje.

 

Drugo zlato Kinezima je doneo mešoviti par Vang Jilju / Huang Dongping koji su u finalu bili bolji od sunarodnika Ženga Siveia i Huang Jađiong. Domaćini su uspeli da se dokopaju medalje u mešovitim parovima gde su Juta Vatanabe i Arisa Higašino osvojili bronzu.