Pet pobeda u Poljskoj

Srpski seniori učestvovali na turniru Svetskog seniorskog kupa, Polish Open 2021, koji je od 25. do 28. marta 2021. održan u Gnieznu

Badminton savez Srbije | 28.03.2021.

Srpski seniori “upisali” su pet pobeda u svom prvom učesću na inetrancionalnoj sceni u 2021. Na turniru Svetskog seniorskog kupa, Polish Open 2021, koji je uz učešće od gotovo 300 takmičara sa više kontinenata, od 25. do 28. marta 2021. održan u Gnieznu, Luka Milić se iz kvalifikacija probio u glavni žreb muškog singla. Pobedama nad Bugarinom Dimitarom Janakojevom (2:1), Brazilcem Jonatanaom Matijasem (2:0) Gasperom Krivecom (2:1), naš reprezentativac se plasirao 32 najbolja takmičara. U prvom kolu glavnog žreba, Milić je izgubio od sedmog nosioca, Finca Raula Musta (2:0). 

Poput Milića, i Sara Lončar, je uspela da “preživi” kvalifikacije ženskog singla. Pobedama nad Poljakinjom Joanom Podedvornjeksel (2:1) i Moldavkom Elenom Aleksandrom Diordiej (2:0) plasirala se u glavni žreb gde je u prvom kolu poražena od Pakistanke Mahor Šahzad (2:1). U prvom kolu mešovitog dubla Mihajlo Tomić i Anđela Vitman su izgubili od poljske kombinacije Maciej Matuš, Karolina Zubert (2:0), dok su Andrija Doder i Lončareva poraženi od Rusa RodionaKargajeva i Viktorije Vorobove (2:0). Na startu takmičenja u ženskom dublu bolje od Lončareve i Vitmanove bile su Finkinje Cetlin Krus i Helis Pajuste (2:0). U kvalifikacijama muškog dubla Doder i Tomić su poklekli u duelu sa švedskom kombinacijom Joel Hanson, Melker Z-Beksel (2:0). 

“Duga internacionalna pauza i super jak turnir su ipak dosta uticali na naše igrače, pa mogu da kažem da većina ipak nije uspela da pruži svoj apsolutni maksimum. Uprkos tome mislim da turnir na kraju možemo smatrati uspehom. U pojedinačnim konkurencijama smo ipak uspeli da pokažemo malo više, posebno Luka Milić, koji je podigao svoj potencijal posle ovog turnira na daleko viši nivo. U parskim konkurencijama, prvenstveno neiskustvo i trema su kumovali da naši super mladi takmičari izgube tesne završnice mečeva i time da ne ostvare mnogo mnogo bolje rezultate. Već na prvom sledećem turniru očekujem da će svi nedostaci biti otklonjeni i da će naši takmičari dobiti i ličnu i rezultatsku potvrdu kvaliteta srpskog badmintona”, kazao je glavni trener badminton reprezentacija Srbije, Milan Barbir, koji je uz pomoćnog trenera Nikolu Mijačića, predvodio naš tim s klupe u Poljskoj. 

Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta i Olimpijski komitet Srbije obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri su doprineli učešću srpskih seniora na turniru u Poljskoj.