Badminton na Evropskim igrama 2023.

Posle Bakua 2015. i Minska 2019. badminton će biti i na programu Evropskih igrara koje će kroz dve godine biti održane u Krakovu

Badminton savez Srbije | 29.01.2021.

Badminton će i treći put uzastopno biti na programu evropskih igara. Posle Bakua 2015. i Minska 2019. ovaj olimpijski sport će se igrati i u Krakovu koji će 2023. ugostiti sportiste sa Starog kontinenta. Zvaničan paraf na ugovor o učešću badmintonaca i badmintonki na Evropskim igrama 2023. sredinom januara ove godine stavili su vršilac dužnosti predsednika Evropskog olimpijskog komiteta (EOK) Nils Nigard i generalni sekretar Evropske badminton konfederacije (BEC) Brajan Agerbak

"Oduševljeni smo što će badminton biti deo Evropskih igara 2023. Za igrače iz Evrope ovo će biti posebno značajno jer ovo takmičenje biti bodovano za rang listu pred Olimpijske igre u Parizu 2024”, kazao je Nigard. 

Predsednik BEC Piter Tarcala “podukao” je dobar odnos između BEC i EOK naglasivši da će Evropske igre 2023. ponovo privući vrhunske igrače iz cele Evrope. 

“Važno je biti deo EOK porodice i biti deo najvećih multi-sportskih igara na našem kontinentu, koje su za bilo koji sport gotovo od istog značaja kao i olimpijske igre. Shvatam to kao prestiž. Očekujem da ćemo uz sjajnu organizaciju i partnerstvo uspeti da dovedemo svoje najbolje igrače i predstavimo badminton na najbolji mogući način“, istakao je Tarcala. 

Očekuje se da će badminton igrati u istom formatu koji je bio u Minsku 2019. Tada je učestvovalo 160 badmintonaca i badmintonki koji su se takmičiti u svih pet konkurencija – muškom i ženskom singlu, muškom, ženskom i mešovitom dublu. Svih pet konkurencija će se u Krakovu bodovati za svetsku rang listu Svetske badminton federacije (BWF), kao i za kvalifikacije za Igre u Parizu 2024, sa brojem bodova koji će biti jednak onom na kontinentalnim prvenstvima.