Triling dvostrukih državnih prvaka

U Nacionalnom badminton centru na Adi Ciganliji u subotu i nedelju, 5. i 6. decembra 2020, održano 27. Prvenstvo Srbije za seniore koje su obeležili juniori Mihajlo Tomić, Sara Lončar i Anđela Vitman. – Luka Milić ponovo odbranio titulu u muškom singlu, Marija Sudimac bez trofeja posle mnogo godina

Badminton savez Srbije | 07.12.2020.

Mihajlo Tomić i Anđela Vitman iz BK Beograd i Sara Lončar iz kruševačkih Zmajeva obeležili su Prvenstvo Srbije za seniore koje je 5. i 6. decembra 2020. održano pod svodovima Nacionalnog badminton centra na Adi Ciganliji uz punu primenu mera i preporuka Kriznog štaba za sprečavanje širenja zarazne bolesti Covid 19. Tomić je postao državni prvak u muškom dublu u tandemu sa svojim klupskim saigračem Andrijom Doderom i u mešovitom dublu gde mu je partnerka bila Vitmanova. Pored ova dva trofeja osvajač brozne u muškom dublu na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu za juniore okitio se i vicešampionskom titulom u muškom singlu. 

“Maksimalan učinak na državnom seniorskom prvenstvu jedan je od mojih životnih ciljeva koje sam postavio sebi kada sam počinjao da se bavim ovim sportom. Na ovom šampionatu od tog cilja delio me je samo jedan poen. Imao sam dve meč lopte u finalu muškog singla koje nisam iskoristio i izgubio taj meč u tri neizvesna seta. Osećam se tužno jer je ostvarenje cilja bilo tako blizu, ipak, ruku na srce skor od četiri zlatne i jedne srebrne ogroman je uspeh za mene. Na ovom prvenstvu sam prvi put osvojio seniorski trofej, koji mi je izmicao iz ruku poslednje dve godine u finalima. Sada je, da tako kažem, bio moj dan. I u singlu moram da budem zadovoljan svojom igrom jer je ovo bio najbolji badminton koji sam ja mogao da odigram u ovom trenutku. Bio sam premoren, nisam imao dovoljno vremena da se oporavim, ali sam se lavovski borio sve vreme u finalu. Iako je ovo ogroman uspeh za mene, trenutno osećam veliku krivicu zbog poraza u finalu singla. Međutim, siguran sam da ću se probuditi sa osmehom na licu jer sam sa 17 godina dvostruki seniorski prvak države. Zahvalio bih se mojim partnerima kao i mom treneru sa kojima sam zajedno došao do svih ovih sjajanih rezultata”, istakao je Mihajlo Tomić. 

Vitmanova je pored pomenutog zlata u mešovitom dublu osvojila i trofej u ženskom dublu u paru sa Lončarevom. U ženskom singlu talentovana badmintonka je stigla do bronzanog odličja. 

“Prvi put sam postala državna prvakinja. Presrećna sam, ponosna na sebe i svoje saigrače. S obzirom da je ovo jedan od najvažnijih turnira u godini imala sam veliku želju da osvojim titule. u miksu i ženskom dublu i na kraju sam uspela u tome. U finalu mešovitog dubla Tomić i ja smo imali izuzetno težak meč, ali na kraju smo uspeli da svojom energijom i željom pobedimo i osvojimo zlatno odličje. S druge strane u finalu ženskog dubla Sara i ja imale smo neizvestan prvi set u kojem smo spasile dve set lopte i na kraju da ga dobijemo. U drugom setu je bilo mnogo lakše pa smo na kraju stigle do konačnog tirjumfa. Naporno sam radila tokom čitave godine pa sam se nadala i priželjkivala ovakav uspeh. Drago mi je što sam jedan od poslednjih turnira u ovoj godinu završila ovakvim uspehom i nadam se da ću i u narednom periodu i u narednoj godini ostvarivati još bolje rezultate”, kazala je Anđela Vitman. 

Lončareva je svrgla Mariju Sudimac sa trona u ženskom singlu na kojem se nalazila dugi niz godina. U finalu ove konkurencije pobedila je aktuelnu osvajačicu evropske juniorske bronze u dva seta i tako šampionat završila sa skorom od dva zlata (osvojila zlato i u ženskom dublu) i jednim srebrom (mešoviti dubl). 

“Prvenstvo Srbije je jedan od bitnijih turnira ovde godine. Imala sam cilj da osvojim tri zlata, ali na žalost, Andriji Doderu i meni je izmakao trijmuf u miksu. Ipak, sa trofejima u dublu sa Anđelom Vitman i u singlu mogu da budem prezadovoljna. Dugo sam se pripremala za ovaj šampionat i na kraju stigla do zaslužene nagrade”, bila je kratka Sara Lončar. 

U muškom singlu Luka Milić iz BK Novi Sad opravdao je ulogu favorita i odbranio titulu u ovoj konkurenciji. Inače, Prvenstvo Srbije za seniore, koje je ove godine održano po 27. put, organizovao je Badminton klub Beograd, pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, Sekretarijata za sport i omladinu grada Beograda, Badminton savez Srbije i Badminton savez Beograda, a uz svesrdnu pomoć prijatelja Saveza, kompanija “Tin Šped”, ”Minaqua”, ”Ledeni Kvas”, ”Integraltechnic”, ”Siboasi” i ”Koka Plus”

Inače, na osnovu pojedinačnih rezultata proglašeni su i najuspešniji timovi. Najuspešniji klub u ekipnom plasmanu ženskih timova bio je BK Zmajevi koji je osvojio ukupno 2.400 bodova. U konkurenciji muških i mešovitih timova bez premca je bio BK Beograd sa 2.350, odnosno 5.700 bodova. 

Medalje su osvojili – Muškarci pojedinačno: 1. Luka Milić (BK Novi Sad), 2. Mihajlo Tomić (BK Beograd), 3. Andrija Doder (BK Beograd), Ilija Pavlović (BK Novi Sad); Žene pojedinačno: 1. Sara Lončar (BK Zmajevi, Kruševac), 2. Marija Sudimac (BK Zmajevi, Kruševac), 3. Sanja Perić (BK Beograd), 2. Anđela Vitman (BK Beograd),; Muški parovi: 1. Andrija Doder / Mihajlo Tomić (BK Beograd), 2. Ivan Kovačević (BK Beograd) / Luka Milić (BK Novi Sad), 3. Ilija Pavlović (BK Novi Sad) / Bporko Petrović (BK Beograd), Igor Bjelan (BK Novi Sad) / Sergej Lukić (BK Zmajevi, Kruševac); Ženski parovi: 1. Sara Lončar (BK Zmajevi, Kruševac) / Anđela Vitman (BK Beograd), 2. Nina Bogdanović / Marija Sudimac (BK Zmajevi, Kruševac), 3. Maša Aleksić (BK Pančevo) / Marija Samardžija (BK Dinamo, Pančevo), Marija Bulatović / Sofija Dmitrović (BK Clear, Beograd); Mešoviti parovi: Mihajlo Tomić / Anđela Vitman (BK Beograd), 2. Andrija Doder (BK Beograd) / Sara Lončar (BK Zmajevi, Kruševac), 3. Igor Bjelan (BK Novi Sad) / Marija Sudimac (BK Zmajevi, Kruševac), Borko Petrović (BK Beograd) / Nina Bogdanović (BK Zmajevi, Kruševac). 

Ekipni plasman muških timova: 1. BK Beograd 2.350 bodova, 2. BK Novi Sad 2.150, 3. BK Zmajevi (Kruševac) 1.800, 4. BK Ravens KG (Kragujevac) 1.550, 5. BK Dinamo (Pančevo) 1.350, 6. BK Clear (Beograd) 1.000, 7. BK Pančevo 500, 8. BK Banat (Zrenjanin) 450, 9. BK Čačak 450, 10. Ekstaza (Latković) 200. 

Ekipni plasman ženskih timova: 1. BK Zmajevi (Kruševac) 2.400 bodova, 2. BK Beograd 2.050, 3. BK Dinamo (Pančevo) 1.750, 4. BK Clear (Beograd) 1.250, 5. BK Pančevo 600, 6. Petrovački sportski klub 550, 7. BK Novi Sad 550. 

Ekipni plasman mešovitih timova: 1. BK Beograd 5.700 bodova, 2. BK Zmajevi (Kruševac) 5.300, 3. BK Dinamo (Pančevo) 3.850, 4. BK Novi Sad 3.650, 5. BK Clear (Beograd) 3.150, 6. BK Pančevo 1.600.