Dve istorijske evropske medalje u Finskoj

Marija Sudimac u ženskom singlu, te Mihajlo Tomić i Sergej Lukić u muškom dublu obezbedili odličja na Evropskom juniorskom prvenstvu u Lahtiju. – U petak, 6. novembra, borba za finala

Badminton savez Srbije | 05.11.2020.

Srpski badminton je u Finskoj ispisao nove istorijske strane ovog olimpijskog sporta. Naši reprezentativci su na Evropskom juniorskom prvenstvu obezbedili dve medalje u pojedinačnim konkurencijama i time postigli uspeh nad uspesima. Prva je do polufinala, samim tim i do postolja, stigla Marija Sudimac koja je u polufinalu savladala Špankinju Luciju Rodrigez s 21:19, 16:21, 21:18, i tako joj se osvetila za poraz u ekipnom delu takmičenja. Meč je od početka do kraja bio na najvišem svetskom nivou. Sudimčeva je posle velike borbe povela sa 1:0 u setovima. Rivalka je uzvratila istom merom u drugom setu. I odlučujući, treći set, obilovao je neizvesnošću. Naša reprezentativka je, ipak, u smiraju ovog dela igre bila koncentrisanija i potpuno zasluženo stigla do evropskog polufinala. 

Samo pola sata kasnije srca su nam razgalili Mihajlo Tomić i Sergej Lukić. Srpski muški dubl je u četvrtfinalu ove konkurencije pokazao da je sazdan od najkvalitetnijih materijala. Španci Jakobo Fernandez i Ruben Garsija pružili su jak otpor samo u prvom setu, koji je posle epske borbe, ipak, pripao našem paru – 21:19. U drugom setu nije postojala ni najmanja dilema ko je bolji. Tomić i Lukić su zagospodarili terenom i sa ubedljivih 21:10 stigli do najbolja četiri para Evrope. 

Polufinala su na programu u petak, 6. novembra. Sudimčeva, inače četvrti nosilac u ženskom singlu, za finale će se boriti protiv Ruskinje Anastasije Šapovalove, prvog nosioca. S druge strane polufinalni rivali Tomiću i Lukiću, sedmim nosiocima u muškom dublu, biće Danci Vilijam Kriger Boe i Mads Vestergard, drugi nosioci. 

Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta i Olimpijski komitet Srbije obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri su doprineli učešću naše reprezentacije na Evropskom prvenstvu za juniore na kojem sudi srpski arbitar Goran Jelesijević.