Srpski juniori među osam najboljih timova u Evropi

Ubedljivom pobedom protiv Italije (4:1) Srbija se plasirala u ekipno četvrtfinale Evropskog prvenstva za juniore u Finskoj. – U subotu sa Španijom za prvo mesto u Grupi 3

Badminton savez Srbije | 30.10.2020.

Srpska reprezentacija plasirala se među najboljih osam timova na Evropskom prvenstvu za juniore koje je u četvrtak, 29. oktobra 2020, počelo u Finskoj! U drugom kolu Grupe 3 naši momci i devojke su u petak bili ubedljivi protiv Italije (4:1) i tako, kolo pre kraja, obezbedili jedno od prva dva mesta koje vode u četvrtfinale. U subotu, 31. oktobra, u derbiju grupe Srbija će ukrstiti koplja sa Španijom, koja je dan ranije savladala Italiju sa istovetnim rezultatom (4:1). Taj meč će odlučiti ko će sa prve pozicije u borbu za polufinale šampionata, samim tim i do nešto lakšeg puta ka medalji. U Grupi 3 je trebalo da nastupi i Litvanija. Međutim, pošto je na testiranju uoči prvenstva jedan od članova njene ekspedicije bio pozitivan na Covid 19 njoj je onemogućeno učešće. 

Prvi poen u duelu sa Italijanima našoj reprezentaciji je doneo mešoviti dubl Mihajlo Tomić, Anđela Vitman koji je bio superioran u duelu sa Mateom Masetijem i Jasmin Hamzom (21:13, 21:12). Prednost je duplirao Sergej Lukić koji je u muškom singlu, takođe ubedljivo, savladao Alesandra Gozinimasetija (21:7, 21:14). Sve dileme oko pobede otklonila je Marija Sudimac koja je u ženskom singlu očitala lekciju Katarini Fink (21:14, 21:15). U meču bez rezultatskog značaja na konačan ishod muški dubl, Ivan Kovačević, Mihajlo Tomić savladao je Matea Masetija i Luku Zhoua (21:11, 21:12), dok je u poslednjem okršaju ženski dubl Sara Lončar, Anđela Vitman izgubio od Katarine Fink i Jasmin Hamze (21:16, 21:17). 

Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta i Olimpijski komitet Srbije obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri su doprineli učešću naše reprezentacije na Evropskom prvenstvu za juniore.