Juniori na međunarodnoj sceni posle polugodišnje pauze

Boje Srbije će od 11. do 13. septembra 2020, na turniru Svetskog juniorskog kupa, TEM Slovenia Junior International 2020, braniti sedmoro takmičara

Badminton savez Srbije | 10.09.2020.

Pandemija virusa Covid 19 otkazala je ili odložila mnogobrojne badminton događaje u svetu. Ipak, i u novonastalim okolnostima, koji podrazumevaju rigorozne mere predostrožnosti, međunarodna scena je počela polako ali sigurno da se budi. Tako će od 11. do 13. septembra 2020. u Mirni biti održan tek drugi turnir Svetskog juniorskog kupa u Evropi posle gotovo šestomesečne pauze. TEM Slovenia Junior International 2020, okupiće 200 takmičara iz 20-tak zemalja, među kojima će biti i sedmoro srpskih reprezentativaca. Mihajlo Tomić, Sergej Lukić, Ivan Kovačević, Vanja Rašeta, Marija Sudimac, Sara Lončar i Anđela Vitman, predvođeni s klupe glavnim i pomoćnim trenerom badminton reprezentacija Srbije, Milanom Barbirom, odnosno Nikolom Mijačićem, imaće priliku da na delu pokažu plodove napornog i sveobuhvatnog rada u toku iznuđene višemesečne takmičarske pauze, ujedno i da testiraju trenutnu formu pred Evropsko prvenstvo za juniore koje je planirano da se održi u novembru u Finskoj. 

Led na prestižnom juniorskom turniru u Sloveniji probiće Sudimčeva i novopečeni rerezentativac Srbije, Ivan Kovačević, koji je prethodnih godina nastupao pod zastavom Francuske. Srpski mešoviti dubl će se od 9,30 č boriti za plasman u drugo kolo sa španskom kombinacijom Pelejo Pinto, Kandela Akros. Sat vremena kasnije u istoj konkurenciji ogledaće se još dva naša miksa. Tomić i Vitmanova, četvrti nosioci, u prvom kolu odmeriće snage sa Slovencima Rokom Kuprivecom i Spelom Alič, dok će se Lukić i Lončareva za proboj među 16 najboljih parova boriti protiv Francuza Natan Bege i Malije Hoareau. Od 11,50 č Kovačević će u prvom kolu muškog singla igrati sa domaćim takmičarem Nikom Zupančićem, a Rašeti će u istoj rundi ove konkurencije rival od 12,50 č biti Italijan Alesandro Vertua. Na startu takmičenja u muškom dublu Kovačević i Tomić sastaće se od 14,20 č sa Borisom Karpjakom i Peterom Radočijem iz Slovačke, dok će Lukić i Rašeta ukrstiti rekete od 14,50 č sa, takođe Slovacima, Andrejom Antoškim i Simeonom Sučijem. 

Za plasman u osminu finala ženskog singla Lončereva će od 15,30 č igrati sa pobednikom meča između Slovakinje Katarine Hladove i Slovenke Line Pipan, dok će se drugi nosilac Sudimčeva, koja je lane na ovom turniru prigrabila srebro u ženskom singlu i zlato u mešovitom dublu sa Tomićem, u drugom kolu sastati sa Slovenkom Zojom Novak. Lukić, četvrti nosilac u muškom singlu, preskočiće prvo kolo ove konkurencije. U drugom će od 17,30 č igrati protiv boljeg iz meča između Nemca Nikolaja Stuplića i Slovaka Lukasa Kudlaca. Takmčenje u ženskom dublu počeće dan kasnije. Lončareva i Vitmanova će se za četvrtfinale boriti sa Dankinjama Klarom Lober i Metom Verge. 

Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelo učešću srpskog tima na turniru u Sloveniji.