Sedam pobeda na jednom od najjačih svetskih juniorskih turnira

Srbija stigla na korak od četvrtfinala u tri konkurencije na turniru Svetskog juniorskog kupa, YONEX German Junior 2020, koji se od 4. do 8. marta 2020. održava u Berlinu

Badminton savez Srbije | 07.03.2020.

Srpski reprezentativci stigli su na korak od četvrtfinala u tri konkurencije na jednom od najjačih svetskih juniorskih turnira, YONEX German Junior 2020, koji se od 4. do 8. marta 2020. održava u Berlinu uz učešće od gotovo 350 takmičara sa više kontinenata. U ženskom singlu Marija Sudimac je u osmini finala poražena od trećeg nosioca, Južnokorejke So Jul Le (2:0). Prethodno, naša juniorka je bila bolja od Ruskinje Elene Filipove (2:1) u drugom kolu i Nemice Leone Mihalski (2:1). U istoj konkurenciji Sara Lončar je u drugom kolu izgubila od A Jeon Ju iz Južne Koreje (2:0). U prvom kolu muškog dubla Sergej Lukić i Mihajlo Tomić su očitali lekciju Nemcima Tijesu Hutu i Marvinu Šmidu (2:0), dok su u drugom bili ubedljivi protiv Francuza Sahe Levekvea i Ajmerika Toresa (2:0). U borbi za plasman među osam najboljih dublova naš par je posle velike borbe u tri seta poklekao u duelu sa Tajlanđanima Narutom Sengkamom i Panavatom Terapanitnunom (2:1). 

Nakon pobeda nad Rahmatom Hidajeteom i Febi Setianingrum iz Indonezije (2:1) u šesnaestini finala mešovitih parova Tomić i Sudimčeva su izgubili u osmini finala od, takođe indonežanske kombinacije, Asghar Herfanda, Jesita Putri Miantoro (2:0). U muškom singlu Lukić je na startu turnira bio bolji od Čeha Jana Janoštika (2:0), ali je u drugom izgubio od Francuza Gregoira Dešama (2:0). U prvom kolu ženskog dubla Lončareva i Sudimčeva su poražene od Švajcarskinja Juli Frankonvile i Karolin Rakloz (2:0). 

“Na izuzetno jakom turniru Grand pri serije, naši igrači su imali priliku da igraju sa najboljim svetskim juniorima, što je samo po sebi, nemerljivo iskustvo. Veoma važno je da su svi pružili svoj maksimum, svoju najbolju igru, osim indisponiranog Lukića koji je u singlu igrao daleko ispod svojih mogućnosti. Bilo je nekoliko velikih pobeda koje ukazuju da smo blizu svetskog vrha, ali za sam vrh potrebno je još mnogo rada na brzini, taktici, konstantnosti u kvalitetu... Naravno, neophodno je još mnogo ovakvih turnira kroz koje se stiče veliko i značajno iskustvo i rutina igranja jakih mečeva”, kazao je pomoćni trener badminton reprezentacija Srbije Dragan Antić, koji je sa Nikolom Mijačićem predvodio sa klupe naš tim u Berlinu. 

Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelo učešću srpskog tima na turniru u Nemačkoj.