Sedam pobeda u Trenčinu

Na turniru Svetskog seniorskog kupa, FZ Forza Slovak Open 2020, koji je održan od 26. do 29. februara 2020. boje Srbije branilo desetoro takmičara

Badminton savez Srbije | 29.02.2020.

Iako nisu stigli do postolja naši reprezentativci su imali dobar nastup na turniru Svetskog seniorskog kupa, FZ FORZA Slovak Open 2020, koji je od 26. do 29. februara 2020. održan u Trenčinu uz učešće od 318 takmičara sa više kontinenata. U Slovačkoj je zabeleženo sedam pobeda, a u tri konkurencije Srbija je stigla do osmine finala. Luka Milić je u prvom kolu muškog singla savladao Rajtnajt Tamanga iz Nepala (2:0), ali je u borbi za četvrtfinale poražen od drugog nosioca, Mađara Gergelija Krausa (2:0). Andriju Dodera i Mihajla Tomića u osmini finala muškog dubla zaustavili su Hunf Zu Vei i Ming Če Lu iz Kineskog Tajpeha (2:0). Naš par je prethodno bio bolji od Slovenaca Daniela Klančara i Domena Lonzariča (2:0). U istoj konkurenciji Igor Bjelan i Borko Petrović su u prvom kolu izgubili od Sturla Flatena Joergensena i Karla Kristijana Morka iz Norveške (2:0). U borbi za plasman među osam najboljih u mešovitom dublu Bjelan i Marija Sudimac su poraženi od Ming Če Lua i Vu Ti Jung iz Kineskog Tajpeha (2:0), dok su Tomić i Anđela Vitman izgubili od Norvežanina Karla Kristijan Morka i Solvar Flaten Jorgensen (2:0). Prethodno Bjelan i Sudimčeva su savladali Slovaka Jakuba Horaka i Miju Trakalovu (2:0), dok su Tomić i Vitmanova bili bolji od Markusa Barta i Vere Eligsen iz Norveške (2:1), te Poljake Viktora Trockog i Aleksandre Goščunske (2:0) i Čehe Adama Ehma i Katerine Valentove (2:1) u kvalifikacijama. U miksu Srbija je imala još jedan par. Doder i Sara Lončar su u prvom kolu glavnog žreba poklekli u duelu sa sa Indonežanima Jobeltom Rendijem Ismantom i Elizabetom Jovitom (2:1). 

U prvom kolu ženskog dubla Sudimčeva i Lončareva su poražene od domaćih takmičarki Mije Tarkalove i Katarine Vargove (2:0). Sudimčeva je pobedom nad Norvežankom Emilijom Petersen Norberg (2:0) stigla na korak od plasmana u glavni žreb ženskog singla, ali je tu izgubila od Huan Čing Ping iz Kineskog Tajpeha (2:0). Na startu kvalifikacija u ovoj konkurenciji bolja od Lončareve bila je Škotlanđanka Toni Vuds (2:1). U prvom kolu kvalifikacija u muškom singlu Ilija Pavlović je izgubio od Nemca Briana Holtškea (2:1), a Petrović od Norvežanina Petera Roena Stenseta (2:1). 

“Prilično jak seniorski turnir na kome su naši najbolji juniori Marija Sudimac, Sara Lončar, Anđela Vitman i Mihajlo Tomić, pokazali da dobro napreduju i da ćemo vrlo brzo imati veliki broj izuzetno kvalitetnih seniora. Od seniora se ovoga puta niko nije okitio medaljom, ali sam uveren da će u narednom periodu neko od njih iskočiti i da će sve na čemu radimo i usavršavamo doći do punog izražaja, odnosno postizanja vrhunskog evropskog i svetskog rezultata”, kazao je glavni trener badminton reprezentacije Srbije, Milan Barbir

Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelo učešću srpskog tima na turniru u Slovačkoj.