Badminton deo Naučne konferencije “Sport, rekreacija, zdravlje”

Gordana Dimitrijević bila jedan od predavača na Trećoj međunarodnoj naučnoj konferenciji “Sport, rekreacija, zdravlje”, koja je 10. i 11. maja 2019. održana na Visokoj sportskoj i zdravstvenoj školi u Beogradu

Badminton savez Srbije | 24.05.2019.

Visoka sportska i zdravstvena škola u Beogradu 10. i 11. maja 2019. bila je organizator Treće međunarodne naučne konferencije “Sport, rekreacija, zdravlje”, na kojoj je i badminton dobio značajan prostor. Naime, vaspitačica Gordana Dimitrijević, zahvaljujući kojoj je ovaj olimpijski sport postao sastavni deo sportsko-rekreativnih aktivnosti u predškolskoj ustanovi pri Osnovnoj školi “Branko Radičević” u Velikom Središtu nadomak Vršca, našla se među mnogobrojnim predavačima na ovoj konferenciji. Iako je govorila na temu “Badminton i njegova uloga u razvoju predškolske dece”, Gordana Dimitrijević je prilkom svog izlaganja “podvukla” da je ovaj sport idealan oblik rekreacije za sve uzraste. 

“Badminton je globalno popularan i vrlo zabavan sport u kojem mogu uživati svi. Za rekreativni badminton treba vrlo malo opreme, a može se igrati i bez pridržavanja pravila. To ga čini vrlo pristupačnom razonodom za sve uzraste. Tada ne govorimo o badmintonu kao takmičarskom sportu sa utvđenim pravilima već obliku rekreacije. Badminton je deci atraktivan jer ih, u početku, ne obavezuje na pravila. Posle određenog vremena kod dece se razvija želja za učenjem i ovladavanjem ovim sportom. Fizičke aktivnosti imaju poseban značaj za dečji organizam koji je u dinamičnom razvoju. Kretanje predstavlja jedan od osnovnih uslova za normalan rast i razvoj mladog organizma. Telesni razvoj i stepen fizičke razvijenosti dece predstavlja dobru osnovu za sistematsku i organizovanu primenu odgovarajućih programa fizičkih aktivnosti. Pravilnim izborom programa i fizičkih aktivnosti značajno se utiče na potpuniji odmor i oporavak dece, prevenciju i otklanjanje početnih oblika degenerativnih promena dečjeg organizma. Badmintonom se kod dece kretanjem i udarcima razvija motorika, spretnost i eksplozivnost, razvijaju se koordinacija oko-ruka i akomodacija oka koja je za ovaj uzrast veoma važna, zatim razvoj snalaženja u prostoru, razvoj misaonog procesa, razmišljanja, razvijanja taktike, brze reakcije, izdržljivosti, upornosti, istrajnosti, razvijanje timske igre, takmičarskog duha i pre svega razvoj samopouzdanja”, deo je izlaganja Gordane Dimitrijević na Trećoj međunarodnoj naučnoj konferenciji “Sport, rekreacija, zdravlje”.