Međunarodne manifestacije

SERBIAN U17 & YOUTH INTERNATIONAL

Badminton savez Srbije je u periodu od 2013. do 2015. godine sa velikim uspehom organizovao tri otvorena međunarodna badminton turnira SERBIAN YOUTH INTERNATIONAL za igrače uzrasta do 17, do 15, do 13 , do 11 i do 9 godina.

U 2016. godini u Novom Sadu su besprekorno organizovana dva međunarodna turnira: zvaničan Evropski kup za igrače do 17 godina – takmičenje iz Kruga Evropske badminton konfederacije SERBIAN U17 INTERNATIONAL i otvoreni internacionalni turnir za mlađe uzrasne kategorije (do 15, do 13, do 11 i do 9 godina) SERBIAN YOUTH INTERNATIONAL.

Počevši od 2016. godine, takmičenje SERBIAN U17 INTERNATIONAL se boduje za zvanične Evropske rang liste dok se oba takmičenja nalaze u Kalendaru Evropske badminton konfederacije, a prema broju država učesnica, takmičarskom kvalitetu, strukturi i broju učesnika kao i kontinuiranom izuzetno visokom nivou organizacije, nalaze se među najmasovnijim i najkvalitetnijim na evropskom kontinentu.

U 2017. godini su takmičenja SERBIAN U17 & YOUTH INTERNATIONAL NOVI SAD 2017 oborila sve rekorde okupivši preko 350 takmičara iz 23 svetske države odn. preko 600 učesnika iz: Rusije, Indije, Nemačke, Austrije, Turske, Švedske, Ukrajine, Kipra, Izraela, Italije, Poljske, Slovenije, Slovačke, Češke, Švajcarske, Mađarske, Moldavije, Grčke, Hrvatske, Bugarske, Makedonije, Rumunija i Srbije.

Uz podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, Grada Novog Sada, partnera i članova Badminton saveza Srbije, navede međunarodne manifestacije su postale tradicionalne.

Srpski takmičari, u pojedinačnim i parskim konkurencijama, kontinuirano postižu izuzetne rezultate na turnirima SERBIAN U17 & YOUTH INTERNATIONAL, koji se uobičajeno održavaju, sredinom meseca juna, u prelepom ambijentu Sportskog centra ’’Slana Bara’’ na Klisi u Novom Sadu.

Takmičenja SERBIAN U17 & YOUTH INTERNATIONAL imaju status manifestacija od značaja za Republiku Srbiju.

Više informacija na zvaničnom sajtu i FB strani.

 

BALKANSKA PRVENSTVA

Badminton savez Srbije, kao član Balkanske badminton asocijacije, u kontinuitetu organizuje balkanska prvenstva u badmintonu za različite uzrasne kategorije.

Prvi balkanski šampionat, organizovan na teritoriji naše države, bilo je Balkansko prvenstvo za seniore, koje je 1997. godine održano u Šapcu, a na kojem su učešće uzele reprezentacije Bugarske, Rumunije, Grčke, Turske i Srbije.

Balkansko prvenstvo za igrače do 15 godina, održano 2013. godine u Srbiji, je najmasovnija balkanijada u istoriji Balkanske badminton asocijacije. Na Karatašu se tada okupilo devet reprezentacija: Grčke, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Rumunije, Bugarske, Turske, Moldavije, Albanije i Srbije, dok je predsednik Evropske badminton konfederacije Žoao Matoš bio specijani gost, a Srbija je dobila nove balkanske šampione.

Takmičenja na balkanijadama se održavaju u ekipnoj i svih pet pojedinačnih konkurencija.

Među najznačajnijim takmičarskim rezultatima srpskih reprezentativaca postignutim na balkanijadama održanim na teritoriji Republike Srbije, izdvajaju se brojne titule ekipnih i pojedinačkih balkanskih šampiona.

Tokom protekle dve i po decenije, u Srbiji su organizovana sledeća balkanska prvenstva:

1997. godina – Balkansko prvenstvo za seniore, Šabac

2004. godina – Balkansko klupsko prvenstvo, Beograd

2005. godina - Balkansko prvenstvo za igrače do 15 godina, Karataš

2006. godina – Balkansko klupsko prvenstvo, Kragujevac

2009. godina – Balkansko prvenstvo za igrače do 13 godina, Karataš

2011. godina –Balkansko prvenstvo za igrače do 13 godina, Karataš

2012. godina – Balkansko prvenstvo za igrače do 15 godina, Karataš

2013. godina – Balkansko prvenstvo za igrače do 15 godina, Karataš

2014. godina – Balkansko prvenstvo za igrače do 17 godina, Karataš

2015. godina – Balkansko prvenstvo za igrače do 17 godina, Novi Sad

2016. godina – Balkansko prvenstvo za igrače do 15 godina, Novi Sad

2017. godina – Balkansko prvenstvo za igrače do 15 godina, Novi Sad

Ministarstvo omladine i sporta i lokalne samouprave pružaju punu podršku organizaciji balkanskih prvenstava u badmintonu.