VELIKI JUBILEJ BADMINTON SAVEZA: 30 godina vrednih statusa cenjenog nacionalnog sporta

Na današnji dan,19. septembra 1993. godine osnovan je Badminton savez Jugoslavije, čime je badminton dobio i formalno utemeljenje na našim prostorima.

Badminton savez Srbije | 19.09.2023.

Badminton Savez Srbije (BASS) slavi tri decenije postojanja, trideset godina strastvenog bavljenja ovim izuzetnim olimpijskim sportom koji je, zahvaljujući entuzijazmu i predanom radu članova saveza, postao prepoznat i veoma cenjen nacionalni sportski sistem.

Olimpijske igre u Barseloni označile su prelomnu tačku u razvoju ovog sporta u Srbiji. Grupa entuzijasta, većinom studenata tehničkih fakulteta, pokrenula je organizovano igranje badmintona, uspostavivši prve klubove u Beogradu, Šapcu i šire. Njihov entuzijazam rezultirao je osnivanjem Badminton saveza SR Jugoslavije 19. septembra 1993. godine, a Badminton savez Srbije je osnovan 1998. godine nastavljajući nasleđe prethodnog saveza.Tokom tri decenije, badminton se od "malo poznatog" sporta vinuo i pozicionirao u II kategoriju nacionalnih sportova. Profesionalan pristup, edukacija, timski rad i ogromna ljubav su badminton doveli do izuzetnih rezultata, kako takmičarskih tako i na organizacionom polju.

 „Kontinuitet je ključna karakteristika badmintona u Srbiji“, istakao je Radomir Jovović, predsednik Upravnog odbora Badminton Saveza Srbije koji kroz lično iskustvo kao igrača, osvajača brojnih titula državnog prvaka, i kasnije kao trenera svedoči o vrednostima koje ovaj sport pruža mladima – fizički i mentalni razvoj, rad i trud koji daju rezultate, ali i neizostavni osećaj sreće.

Dobra organizacija, ozbiljna administracija i model ‘’organizacije koja kontinuirano uči’’ su kvaliteti koje BASS neguje decenijama. “Na današnji dan, naš tim uključuje ljude poput osnivača saveza Predraga Vukovića, nekadašnjeg generalnog sekretara i današnjeg člana UO, ali i mlađe kadrove, koji su kroz jedinstven sistem učili i razvijali se, da bi kroz vreme i oni postali stubovi organizacije”, rekao je Jovović.

U jubilarnoj 2023. godini, badminton je beležio istorijske sportske uspehe. Najbolji mešoviti par, Mihajlo Tomić i Anđela Vitman, nakon niza osvojenih medalja na svetskim seniorskim turnirima i ulaska u top 60 na svetskoj seniorskoj rang listi, ostvario je vrhunski plasman među top 8 parova Starog kontinenta na Evropskim igrama u Poljskoj. Sa nepunih 20 i 18 godina, Tomić i Vitman, najmlađi seniorski par na listi Svetske badminton federacije, prepoznati su i kao olimpijski kandidati. Zahvaljujući njihovoj sjajnoj igri i neprekidnom radu Badminton saveza Srbije, srpska zastava se zavijorila prvi put u istoriji ovog sporta i na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu za seniore.

Ovi sjajni rezultati nisu izolovani; više juniorskih i U17 ekipnih i pojedinačnih medalja na evropskim prvenstvima, brojne medalje na međunarodnim juniorskim i seniorskim takmičenjima, visoko rangiranje srpskih igrača na evropskim i svetskim listama, srebrna medalja na Evropskom prvenstvu u para-badmintonu, učešće u razvojnim olimpijskim i međunarodnim ’’high class’’ programima samo su deo impresivnog spiska postignuća. Organizacija međunarodnih turnira, poput ‘’Serbian U17 & Youth International Novi Sad’’, i domaćinstvo ‘’Evropskog prvenstva za juniore Beograd 2022’’ svrstavaju BASS u red ozbiljnih organizacija na evropskoj sceni.“Badminton u Srbiji ne samo da se takmičarski i institucialno afirmiše, već gradi čvrste temelje za buduće generacije sportista i ljubitelja ovog dinamičnog sporta. Realizovali smo niz kapitalnih projekata, poput Nacionalnog badminton centra koji je izgrađen 2017. godine i predstavlja srce razvoja badmintona u zemlji, pružajući infrastrukturu za svakodnevne treninge profesionalcima i rekreativcima, edukacije, pripreme sportista i takmičenja”, izjavio je Jovović i dodao da je centar jedan od snova koji je BASS uspeo da pretvori u realnost i koji je omogućio da obim i kvalitet trenažnih aktivnosti bude podignut na profesionalni nivo.

Podrška nacionalnih institucija, na prvom mestu Ministarstva sporta, igrala je važnu ulogu u razvoju badmintona. Finansiranje godišnjih programa, manifestacija od nacionalnog značaja, kampova perspektivnih sportista, kao i stipendiranje vrhunskih takmičara predstavljaju osnovnu podršku Ministarstva. Najbolji seniorski takmičari nalaze se u Olimpijskom programu ‘’Pariz 2024’’, dok najuspešniji juniori učestvuju u Razvojnom programu OKS. Badminton savez Srbije je tokom godina postao i punopravni član Svetske badminton federacije i Evropske badminton konfederacije što omogućava srpskom badmintonu izuzetno kvalitetnu međunarodnu saradnju.Primena svetskog projekta razvoja školskog badmintona ’’Shuttle Time’’ jedna je od fokus aktivnosti Saveza u razvoju školskog badmintona. Više od 300 nastavnika i studenata prošlo je obuke, a badminton je sada prisutan u više od 40 gradova širom Srbije. Ovaj projekat ključan je korak ka masovnijoj implementaciji i u narednom periodu BASS će sprovesti niz aktivnosti kako bi se iskoristio fantastičan potencijal za dalji razvoj badmintona u zemlji.

Dugo sportsko putovanje, avantura prepuna ljubavi i fanatizma koja je počela skromnim pionirskim koracima, a danas sistem koji ljubiteljima badmintona i srpskom sportu donosi puno radosti i uspeha, nastavlja se, kako navode u BASS, sa još većim žarom i u narednoj deceniji.“Ako govorimo o relativno bliskoj budućnosti, glavni takmičarski cilj Saveza jeste osvajanje medalje na Evropskim prvenstvima za seniore u badmintonu i u para-badmintonu, plasman među najboljih 50 takmičara na rang listama Svetske badminton federacije, kvalifikacije za Olimpijske i Paraolimpijske igre, kao i kontinuitet u postizanju izuzetnih rezultata mlađih uzrasnih kategorija. Istovremeno ćemo nastojati da održimo i unapredimo veoma obiman i zahtevan sistem badmintona” rekao je Jovović ističući da je rad na povećanju budžeta za realizaciju programa, usavršavanje stručnih kadrova i jačanje operativnog tima još jedan od prioriteta Saveza.

Uključivanje što više dece u školski badminton, podrška badminton klubovima i formiranje novih centara, razvoj para-badmintona, intenziviranje međunarodne saradnje i organizacija novih međunarodnih događaja, takođe su u agendi Badminton saveza Srbije za nastupajuće godine.

Povodom velikog jubileja, iz Badminton saveza Srbije poručuju jednostavno i kratko: “Volite, igrajte, živite badminton i pomozite nam da se dobar glas o ovom izvrsnom olimpijskom sportu čuje još jače i dalje”.