Seniorska badminton reprezentacija na ORLEN Polish Open 2024

Tomić i Vitman ostvarili plasman u Top 8 parova na turniru Svetske badminton federacije koji je od 20. do 24. marta održan u Varšavi

Badminton savez Srbije | 25.03.2024.

Srpska seniorska badminton reprezentacija se vratila sa ORLEN Polish Open 2024, turnira Svetske badmintonske federacije koji se odigrao od 20. do 24. marta u Varšavi. Ovaj turnir je bio domaćin elitnim takmičarima i pružio izuzetne mečeve, dok su članovi srpske reprezentacije - Mihajlo Tomić, Anđela Vitman, Viktor Petrović, Marija Sudimac i Dragoslav Petrović, pokazali odličnu formu.

Najuspešniji mešoviti par u istoriji srpskog badmintona, Mihajlo Tomić i Anđela Vitman, plasirao među 8 najboljih parova takmičenja i opravdali svoj status na međunarodnoj sceni. Tomić i Vitman su na startu glavnog žreba ostvarili pobedu protiv dansko-švedske kombinacije Rindshøj/Norrman (21:12, 21:15), da bi u osmini finala bili bolji i od francuskog para Renoir/Margueritte (21:15, 21:16). U četvrtfinalu, naši takmičari su hrabro ušli u meč, ali nažalost nisu uspeli da savladaju engleski par Hemming/Van Leeuwen. Ipak, njihov nastup na turniru bio je na visokom nivou, pružajući jasne naznake napretka u igri.

"Mnogo smo radili kako bismo došli do ovog nivoa. Iako smo ovoga puta zaustavljeni u borbi za medalju, zadovoljan sam nastupom i čestitam protivnicima koji su bili bolji tog dana. Napredak u našoj igri je osetan i uz veliki entuzijazam nastavljamo dalje sa tempiranjem forme za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj", izjavio je Mihajlo Tomić.

U konkurenciji muških parova, Tomić je u paru sa Viktorom Petrovićem ostvario pobede nad domaćim parovima Morawski/Podkowinski (21:11, 21:9), Liska/Pinkowicz (21:11, 21:7), kao i favorizovani češki dubl Bražda/Janoštík (26:24, 21:17) čime su osigurali su prolaz u glavni žreb takmičenja. Nažalost, u borbi za top 16 zaustavljeni su od francuskog para Hoareau/Tores, nakon tri uzbudljiva seta (21:15; 14:21; 14:21) što je označilo kraj takmičenja za mladi srpski par.Ovo je bio naš prvi međunarodni nastup u muškom dublu. Iako nismo stigli do zamišljenog cilja, ponosan sam na našu energiju i rad. Takmičenje je proteklo u dobroj atmosferi, i nastavićemo sa istim entuzijazmom i odlučnošću da se pripremamo za nova takmičenja," izjavio je Viktor Petrović.

U singl konkurencijama, Marija Sudimac i Dragoslav Petrović nisu uspeli da se plasiraju u dalju fazu takmičenja uprkos solidnim nastupima i žestokim borbama u tri seta na početku turnira. Sudimac je poražena od Dankinje Frederike Lund (14:21; 21:19; 16:21), dok je od Petrovića bio bolji Poljak Kristof Jakovčuk (17:21; 21:19; 20:22).

Srpske takmičare na ORLEN Polish Open 2024 predvodio je glavni trener reprezentacija Srbije Milan Barbir, a podržali su Ministarstvo sporta Republike Srbije i Olimpijski komitet Srbije obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava.