Dinamičan vikend za srpske badmintonce

Članovi seniorske i juniorske reprezentacije Srbije učestovali su od 05. do 08. oktobra 2023. godine na čak tri međunarodna turnira u Bugarskoj, Škotskoj i Hrvatskoj

Badminton savez Srbije | 09.10.2023.

Period od 05. do 08. oktobra 2023. godine bio je veoma dimaničan za srpski badminton. Članovi seniorske i juniorske reprezentacije istovremeno su uzeli učešće na tri međunarodna turnira: YONEX Bulgarian International Championship 2023, Scottish Open 2023 i Croatia Valamar Junior Open 2023.

Tim Srbije u bugarskoj prestonici činili su braća Dragoslav i Borko Petrović, seniorska državna prvakinja Marija Sudimac i mlada Sanja Perić pred kojom je godina novih izazova budući da je na početku svoje seniorske karijere. Na samom startu YONEX Bulgarian International Championship 2023 u kvalifikacijama, Borko Petrović i Sanja Perić zabeležili su prve pobede nad protivnicima iz Turske (Petrović 2:0) i Švedske (Perić 2:0) u pojedinačnoj muškoj i ženskoj konkurenciji. Nakon odličnog starta, Petrović je u narednom meču zaustavljen u daljem takmičenju, no borbena Sanja Perić nastavila je pobednički niz, te je pobedom nad Bugarkom Raijom Pašovom (2:1) obezbedila sebi prolaz u glavni žreb. Perić je nakon predaje meča od strane nemačke takmičarke, prošla direktno u drugo kolo turnira. Srbiju je u glavnom žrebu ženskog singla predstavljala i Marija Sudimac koja je na samom startu takmičenja savladala Irkinju Sofiju Noble (11-21,21-13,22-20), a potom je usledio duel srpskih reprezentativki. Prolaz u osminu finala obezbedila je Sudimac, koja je savladala Sanju Perić rezultatom 21-13, 21-16. Iako je prikazala dobru igru, Sudimac je zaustavljena u četvtini finala YONEX Bulgarian International Championship 2023. Dragoslav Petrović pretrpeo je poraz na samom startu takmičenja od Španca Alberta Peralsa.

U istom periodu, na juniorskoj međunarodnoj sceni nastupili su Viktor Petrović i Nina Bogdanović učešćem na Croatia Valamar Junior Open 2023 za igrače do 19 godina. Najperspektivniji juniorski reprezentativac Viktor Petrović prikazao je odličnu igru u konkurenciji muškaraca pojedinačno, gde je pobedama nad Hrvojem Marvičekom (21:5, 21:6) i Arda Dogac Atanom iz Turske (21:15, 21:13) obezbedio prolaz u četvrt finale takmičenja. Sreća je bila presudna u napetom i uzbudljivom meču protiv Engleza Diliona Čonga, koji je zaustavio Petrovića u daljem pohodu na medalju. Aktuelna juniorska državna prvakinja Nina Bogdanović pretrpela je poraz na samom startu takmičenja, a u konkurenciji mešovitih parova srpski par zabeležio je jednu pobedu.

Srpske sudije Marija Hinić i Draško Paunović delili su pravdu na Croatia Valamar Junior Open 2023.

Najuspešniji srpski mešoviti par Mihajlo Tomić i Anđela Vitman učestvovao je od 05. do 08. oktobra na Scottish Open 2023 u Glazgovu, no ovoga puta doživeli su peh na samom startu takmičenja. Tomić i Vitman uputili su se potom u Finsku gde ih već 10. oktobra očekuje učešće na Arctic Open 2023.

Učešće reprezentacije Srbije na turnirima u Bugarskoj, Škotskoj i Hrvatskoj podržalo je Ministarstvo sporta Republike Srbije kroz obezbeđivanje neophodnih finansijskih sredstava.