Tomić, Vitman i Sudimac obezbedili učešće na Evropskim igrama 2023

Najbolji srpski miks dubl Mihajlo Tomić i Anđela Vitman, kao i najuspešnija takmičarka u konkurenciji ženskog singla Marija Sudimac predstavljaće Srbiju na III Evropskim igrama u Poljskoj

Badminton savez Srbije | 12.04.2023.

Seniorski reprezentativci Mihajlo Tomić i Anđela Vitman koji su se poslednjih godinu dana fenomenalnom igrom na međunarodnoj badminton sceni vinuli u top 60 igrača na svetu u konkurenciji mešovitih parova izborili su plasman na ovogodišnje Evropske igre. Pored najuspešnijeg para u istoriji ovog sporta, plasman je izborila i aktuelna državna prvakinja u konkurenciji žena pojedinačno Marija Sudimac.

Domaćin trećeg izdanja Evropskih igara biće Poljska, koja će u periodu od  21. juna do 02. jula okupiti više od 7000 sportista iz cele Evrope. Krakov će biti glavno središte Igara sa 11 različitih gradova u kojima se održavaju sportovi sa programa. Prema podacima OKS, na takmičenju ćemo imati priliku da pratimo srpske takmičare iz 26 sportova, 18 olimpijskih i osam neoplimpijskih.

Evropske igre 2023 biće važna odskočna daska za badminton igrače sa evropskog kontinenta, budući da će Igre poslužiti kao evropsko prvenstvo i takmičari mogu da obezbede značajne bodove za kvalifikacije za Olimpijske igre u  Parizu 2024. Plasman čak tri člana badminton reprezentacije Srbije na Evropske Igre 2023 veliko je priznanje za dugogodišnji trud i rad nacionalnog saveza, kao i ceo stručni štab i trenere koji nesebično ulažu u razvoj badmintona i sportista.

''Kvalifikovanje naših najboljih takmičara za učešće na Evropskim igrama u Poljskoj predstavlja novi veliki uspeh srpskog badmintona. Turnir u badmintonu ima status Evropskog šampionata i, takođe, nosi veoma značajan broj bodova za rangiranje na svetskim rang listama i plasman na Olimpijske igre. Među apsolutno najboljim evropskim takmičarima zasluženo će se naći i Anđela, Mihajlo i Marija. 'Šlag na torti' predstavlja upravo činjenica da srpski mešoviti par put Poljske odlazi kao sedmi najbolji u Evropi. Nastavljamo da pomeramo granice'', izjavio je Radomir Jovović, predsednik Upravnog odbora Badminton saveza Srbije.

Takmičenje u badmintonu počeće 26. juna u Jaškolka areni u Tarnovu i trajaće nedelju dana. U borbi za medalje učestvovaće 160 igrača iz 32 evropske zemlje koji će se takmičiti u svih pet konkurencija: muškarci i žene pojedinačno, kao i muški, ženski i mešoviti parovi.