Marija Hinić u redovima BEC sudija

U periodu od 08. do 12. marta srpski sudija Marija Hinić delila je pravdu na 58th Portugal International Championships koji je održan u Kaldas da Rainju

Badminton savez Srbije | 08.04.2023.

Nakon što je Miodrag Kaličanin 2022. godine nakon izvrsnog suđenja u Austriji dobio BEC licencu, još jedan srpski sudija našao se u martu mesecu pred ovim izazovnim zadatkom. U sklopu turnira BWF serije International, nacionalni sudija Marija Hinić polagala je test za dobijanje prestižne sudijske licence Evropske badminton konfederacije. Takmičenje koje je u Portugalu okupilo više od 400 takmičara iz celog sveta među kojima je bila i reprezentativka Srbije u konkurenciji žena pojedinačno Marija Sudimac, predstavljao je svojevrstan sudijski izazov koji je Hinić veoma uspešno savladala.

Sudila sam dosta mečeva kvalitetnih igrača, ali meč koji mi je ostao u sećanju se odigrao u prvom kolu glavnog žreba muškog singla između igrača sa Šri Lanke i iz Španije. Oba igrača su stari igrači, poznati po drami na terenu. Nije im strano da pokušaju da utiču na odluke kako sudije u stolici, tako i na odluke linijski sudija. Meč je bio napet, ali sam uspela da se izborim i meč se završio bez većih problema”, otkrila nam je Marija i dodala da je, iako je turnir bio specifičan zbog samog polaganja, uživala u ulozi sudije.

Kako navodi, trudila se da trema ne utiče na njene odluke na terenu, da je atmosfera između kolega bila izuzetna, kao i da su ispitivači bili otvoreni za sva pitanja i savete za unapređenje njenog suđenja. “Pritisak koji sam osećala zbog želje da Srbiju i sebe predstavim u najboljem svetlu je bio stalno prisutan, ali mogu reći da sam ga uspešno savladala. Iskustva na terenu nikad dosta, posebno na ovako velikim turnirima”.

Dobijanje BEC licence Marija vidi ne samo kao potvrdu dobrog rada, već kao i veliki podrstrek da nastavi dalje sa učenjem i unapređivanjem svoje profesionalne sudijske karijere. “ Prošlo je tri godine od mog poslednjeg suđenja van granica Srbije i zahvalna sam Badminton savezu Srbije na prilici da napravim ovako važan korak za mene. Biti sudija evropskog ranga otvara vrata ka suđenjima na višim nivoima turnira, a ono što meni posebno podiže samopouzdanje je to da sam sa 22 godine bila najmlađa na polaganju i ujedno najmlađa koja je položila na ovom turniru”, izdvojila je Marija.

Svesna svojih limita kao igrača, ali uz veliku ljubav prema badmintonu i želju da ostane u profesionalnom sportu, Marija se opredelila da krene sudijskim putem. Posle nekoliko odsuđenih turnira po Srbiji, ispostavilo se da ima talenat i zahvaljujući podršci starijih kolega napravila je prve korake napred. Korake koji su je danas doveli do međunarodne sudijske scene.

Zahvalnost dugujem mojoj porodici na beskrajnoj podršci, kao i Badminton savezu Srbije bez čije pomoći ovo ne bi bilo moguće”, istakla je Marija Hinić uz napomenu da je već u junu očekuje suđenje na predstojećem 11. izdanju međunarodnog turnira “Serbian Youth & U17 International Novi Sad 2023” kome se sa uzbuđenjem raduje.