Kamp na Karatašu odoleo pandemiji

Međunarodni badminton kamp – Karataš 2020 od 25. jula do 2. avgusta na Karatašu okupio najbolje i najperspektivnije badmintonce

Badminton savez Srbije | 08.08.2020.

Uprkos specifičnoj situaciji uzrokovanoj pandemijom virusa Covid 19 Međunarodni badminton kamp – Karataš 2020 održan je i ove godine, naravno uz sve preporuke Kriznog štaba za suzbijanje širenja ove zarazne bolesti. Od 25. jula do 2. avgusta u Omladinskom kampu “Đerdap” u Karatašu, boravili su reprezentativci Srbije u badmintonu, mladi i perspektivni takmičari među kojima su bili i reprezentativci Francuske kao i treneri badminton centara u razvoju. Trenažnim procesom uobičajeno su rukovodili glavni trener badminton reprezentacija Srbije Milan Barbir i pomoćni treneri reprezentacije Dragan Antić i Nikola Mijačić. Njima trojici u radu su pomagali Ilija Pavlović i Borko Petrović

Badminton savez Srbije, počevši od 1998. godine, zahvaljujući Ministarstvu omladine i sporta republike Srbije, organizuje kampove perspektivnih sportista. Ovogodišnje izdanje je realizovano u specifičnim uslovima zbog situacije u vezi sa aktuelnom pandemijom, tako da su predstavnici Badminton saveza Srbije i rukovodstvo kampa obezbedili uslove funkcionosanja u skladu sa preporukama Kriznog štaba za suzbijanje širenja zarazne bolesti uzrokovane virusom Covid 19. S tim u vezi, prilagođeni su raspored sedenja za vreme transporta i smeštajnih kapaciteta i drugih zatvorenih objekata u kojima su se izvodile aktivnosti, a veliki broj planiranih sadržaja organizovan je na otvorenom. Nekoliko puta dnevno je vršena provera zdravstvenog statusa svih učesnika, ograničeno je kretanje u okviru kampa i vodilo se računa da se maksimalno primenjuju sve mere zaštite”, kazao je generalni sekretar BASS Andreja Andrić.

Pored veoma obimnih dnevnih trenažnih aktivnosti u sali i redovnog periodičnog testiranja, učesnici su imali predavanja na temu suđenja koja je vodio Goran Jelesijević, srpski sudija sa najvišim evrpskim zvanjem. Između ostalog obrađen je način pravilne komunikacije na relaciji igrač-sudija, kao i najčešće sporne situacije u toku mečeva, a date su i preporuke kako da se igrači ponašaju u različitim situacijama na terenu. Milan Barbir je na multimedijalnim sesijama kroz video snimke i diskusiju govorio na temu tehnike i taktike, uz analizu mečeva i sl. Stručni štab reprezentacije Srbije je, uz nesebičnu pomoć zvaničnog fizioterapeuta Badminton saveza Srbije Marka Bundala, redovno organizovao treninge prevencije i korekcije na otvorenim terenima, a  Predstavnici Zavoda za sport su i ove godine testirali najbolje mlade takmičare. Vrhunski sportski ambijent i prelepu atmosferu koja je vladala među svim učesnicima kampa dodatno su oplemenile društvene aktivnosti na otvorenom, među kojima su se isticali Air Badminton i brojne omiljene “igre iz detinjstva”. 

“Sama realizacija kampa je bila veoma uspešna, a posebno smo srećni što nije bilo zdravstvenih problema. Opšta disciplina i samodisciplina učesnika je bila na najvišem nivou, kao i sama atmosfera. Svi učesnici su imali optimalne uslove za kako za sportsko, tako i za druge vidove usavršavanja. Mislim da sa razlogom možemo ovaj kamp nazvati istorijskim.”, zaključio je Andrić. 

Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelo realizaciji Međunarodnog badminton kampa – Karataš 2020.