Srpske suze radosnice u Poljskoj

Pročitajte kompletan intervju Radomira Jovovića za poznati slovenački portal www.karizmasport.si

Badminton savez Srbije | 18.05.2020.

Radomir Jovović, predsednik Upravnog odbora Badminton saveza Srbije, krajem aprila odazvao se pozivu novinara Bojana Breznika za intervju za poznati slovenački portal www.karizmasport.si. U nastvaku možete pročitati kompletan intervju:

G. Jovović, Vi ste jedan od prvih igrača odnosno spadate u prvu generaciju srpskih igrača u badmintonu. Kakva su Vam sećanja na početak u badmintonu?

Moja badminton priča počinje posmatranjem sa tribina 2. Prvenstva SR Jugoslavije, koje je održano u januaru 1995. godine, u sportskoj hali u blizini mog doma. Prethodno sam, kao novogodišnji poklon, kupio sestri i sebi rekete za badminton u Robnoj kući ''Beograd''. Ni danas mi nije baš najjasnije zašto. Nisam bio veliki ljubitelj igranja badmintona ''na ulici'' ali su mi reketi bili veoma interesantni. Delovali su mi lepo, ''profesionalno''. Rox Pro – crni i zeleni. Može se reći da je to bio sudbinski šoping. U svakom slučaju, sedam dana nakon sedenja na tribinama i gledanja državnog šampionata, ja sam se zvanično priključio prvoj generaciji igrača – u ono vreme pionira badmintona na teritoriji Republike Srbije. U vreme kada sam počeo, sa svojih 15 godina, bio sam najmlađi član Badminton kluba Beograd a možda i Saveza. Sa 16 godina, u muškom dublu sa deceniju starijim Zoranom Stepanovićem, osvajam prvu titulu državnog prvaka u seniorskoj konkurenciji. Sa 17 godina pokrećem i počinjem kao trener da vodim prvu organizovanu školu badmintona za decu, a paralelno započinje i moja aktivnija uloga u organizaciji u badmintonu. Bilo je to vreme ispunjeno ljubavlju, druženjem i beskrajnim entuzijazmom.

Baš u vreme kada se badminton prvi put pojavio na olimpijskim igrama, u Barseloni 1992, formiran je Badminton savez Srbije. Da li je imalo to uticaj na početak razvoja badmintona u Vašoj zemlji?

Badminton je oduvek bio jedna od omiljenih rekreativnih aktivnosti na našim prostorima. Olimpijske igre u Barseloni su imale presudni uticaj na početak razvoja badmintona kao olimpijskog sporta u Srbiji. Grupa entuzijasta – rođaka, kolega i prijatelja, uglavnom studenata tehničkih fakulteta, započinje sa organizovanim igranjem badmintona nakog čega se i osnivaju prvi klubovi u Beogradu, Šapcu... Badminton savez SR Jugoslavije je osnovan 19. septembra 1993. godine dok je Badminton savez Srbije osnovan 1998. godine da bi kasnije postao i zvaničan pravni naslednik prethodnog saveza. Od prvog do današnjeg dana krasi nas kontinuitet. Na primer, naš osnivač Predrag Vuković, dugogodišnji generalni sekretar, a danas član Upravnog odbora, punih 26 godina je više nego aktivan.

A kako ste se Vi našli u badmintonu i gde ste počeli da trenirate?

Samo sedam dana nakon prvog susreta sa badmintonom kao sportom na državnom prvenstvu, na kojem sam bio prisutan kao veoma znatiželjni gledalac, došao sam na svoj prvi trening u Badminton klub Beograd. Poranio sam skoro sat vremena. Sedeo sam u holu Osnovne škole ’’Josif Pančić’’ i dočekao svoju prvu trenažnu badminton aktivnost. Mala sala. Jedan teren. Visina nešto iznad 5m. Koševi koji prilično ometaju igranje badmintona. Zapravo, nama ništa nije smetalo. Uživali smo u svakom trenutku provedenom na terenu.

Od koga ste najpre učili, tj. ko su Vam bili treneri?

Prvi badminton trening mi je održao Stevan Vuković. Generalno, u ono vreme smo učili zajedno. Igrali smo. Pokušavali da treniramo. Znanja smo sticali putem VHS kaseta gledanjem stranih škola badmintona i mečeva najboljih svetskih takmičara i literature do koje smo uspevali da dođemo. Najznačajniji pomaci su počeli da se prave nakon prvih učešća na međunarodnim badminton kampovima pod okriljem Svetske badminton federacije i Evropske badminton konfederacije. Takođe, učili smo i od kolega iz Bugarske, Rumunije, Grčke i drugih balkanskih država tokom učešća na balkanskim prvenstvima. Počevši od 1998. godine, održavali smo i međunarodne badminton škole i kampove u Srbiji. Naravno, svaki meč na međunarodnim takmičenjima protiv stranih igrača, bio je škola za sebe.

U poslednjim godinama možemo da pratimo izuzetan razvoj takmičarskog badmintona u Srbiji i svake godine sve veće uspehe na međunarodnoj sceni. Kako Vam je to uspelo pošto se ipak zna da je badminton mlad sport u Srbiji?

Profesionalan pristup, znanje koje se svakodnevno unapređuje, timski rad, ogromna ljubav i kontinuitet su nas doveli do izuzetnih rezultata, naročito mladih sportista. Sistem badminton sporta u Srbiji je počeo, pre više od dve decenije, da se razvija. Baza takmičara badmintona u Srbiji nije velika ali se pojedinci koji imaju značajan potencijal, želju i volju, blagovremeno prepoznaju i dobijaju mogućnost da se u potpunosti posvete svom sportskom razvoju. Nastojali smo da, kroz vreme, omogućimo profesionalnije trenažne uslove kao i da koncentrišemo najbolje i najperspektivnije takmičare kako bi, što je moguće više, zajedno trenirali i razvijali se. Trenerska struka neprestano uči i podiže se na još viši nivo. Takođe, nastojimo da, što je više moguće, zadržimo takmičare u našem sportu kako bi upravo ''stariji'' kontinuirano davali neprocenjivi doprinos razvoju ''mlađih''. Radimo timski i svaki uspeh doživljavamo kao zajednički.

Među svim velikim uspesima poslednjih godina posebno bi trebalo istaći srebrnu medalju na Evropskom ekipnom prvenstvu za igrače do 17 godina koje ste osvojili 2019. Kako ste doživeli taj izuzetan uspeh u Poljskoj, takozvane, supertalentovane generacije, a koji rezultati, pored toga, imaju posebnu težinu za srpski badminton?

Evropsko prvenstvo za igrače do 17 godina je bilo poseban projekat kojem smo se maksimalno posvetili. Nakon EP koje je održano 2017. godine, postavili smo jasan cilj – osvajanje medalje na kontinentalnom šampionatu 2019. godine. Sa troje vrhunskih mladih takmičara Mihajlom Tomićem, Sergejem Lukićem i Sarom Lončar, koji su u 2018. i 2019. godini napredovali iz nedelje u nedelju, osvajali desetine medalja i ostvarivali najviše pozicije na rang listama, postajali smo svesni da imamo sve veću šansu da se borimo i za ekipnu medalju, o čemu smo svi sanjali. Fantastičnoj trojci su se tokom tog dvogodišnjeg ciklusa priključili i Anđela Vitman, Nina Bogdanović i Aleksandar Jovičić, i formirali smo mali ali odabrani tim, koji je ušao u istoriju. Srbija vicešampion Evrope. To nestvarno vreme koje smo zajedno proveli i sreću i radost koju smo podelili na prvenstvu u Poljskoj neopisivi su. Plakati od sreće se dešava retko u životu. Mi smo u Poljskoj plakali. U Srbiji se slavlje nastavilo. Kroz značajnu medijsku promociju smo postigli da šira javnost bude mnogo bliže upoznata sa ovim istorijskim ali i ostalim značajnim rezultatima koje postižemo u kontinuitetu. Luka Milić je nabolji senior koji se uspešno plasirao na Evropske igre, osvajač je medalja na BWF turnirima i zabeležio je plasman među 150 najboljih svetskih takmičara. Marija Sudimac je svakako jedna od najboljih evropskih juniorki i buduća, nadamo se, veoma uspešna seniorska takmičarka. Izdvojio bih i Andriju Dodera, Igora Bjelana, Iliju Pavlovića kao okosnicu srpskog takmičarskog badmintona.

U Novom Sadu organizujete sad već tradicionalni turnir, Serbian U-17&Youth International. Svake godine ovaj međunarodni turnir potuče mnoge rekorde. Šta ovaj turnir znači za srpski badminton i u kom terminu se očekuje osmo izdanje turnira?

Serbian U17 & Youth International je takmičenje koje smo doveli do zvaničnog statusa manifestacije od značaja za Republiku Srbiju. Ulagani su veliki napori da postane prepoznatljiv događaj širom Evrope, sa učesnicima i sa drugih kontinenata. Uspeli smo u tome. Ubuduće bi naše takmičenje trebalo da ponese status BEC U17 Grand Prix turnira. Značaj za srpski badminton je izuzetan i višestruk. Trudimo se da budemo dobri domaćini kao i da prevaziđemo očekivanja učesnika. Nastojimo da omogućimo vrhunske takmičarske uslove i prateće sadržaje. Mnogo polažemo na marketing i promociju događaja. Učešće uzimaju vrhunski mladi badminton takmičari ali i ostali. Kombinovanje U17 i takmičenja za mlađe se pokazalo kao više nego dobro. Osnovni cilj je da svako od učesnika ode iz Srbije sa osmehom na licu kao dok mi svakako uživamo u organizaciji. U 2020. godini smo prinuđeni da pomerimo datum održavanja. Novi termin će biti 19-22. novembar.

U Beogradu je 2017. formiran Nacionalni badminton centar na Adi Ciganliji. Šta možete da nam kažete na tu temu?

Jedan od snova koji smo uspeli da pretvorimo u realnost. Uz podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i prijatelja Badminton saveza Srbije 2017. godine smo uspeli da realizujemo prenamenu balon sale za fudbal u namenski trenažno-takmičarski objekat samo za badminton na sjajnoj lokaciji – jezeru Ada Ciganlija u širem centru Beograda. Mogućnost da se bavimo razvojem svih segmenata badmintona, sa akcentom na vrhunski takmičarski, koristimo svakog dana u godini – bez izuzetka. Zahvaljujući Nacionalnom badminton centru, obim i kvalitet trenažnih aktivnosti smo podigli na još viši nivo. Mnogi najbolji i najperspektivniji takmičari treniraju svakodnevno zajedno ili se više puta nedeljno okupljaju. Organizuju se mini-pripreme, trenažni kampovi, oporavci. Održavamo trenerske seminare, obuke, kurseve. Organizujemo nacionalna takmičenja i u mogućnosti smo da ponudimo masovno rekreativno igranje badmintona. Kancelarija Saveza se nalazi na istoj lokaciji.

Pre nekoliko godinama ste uspešno počeli sa primenom svetskog projekta razvoja školskog badmintona –Shuttle Time. U koliko gradova je badminton prisutan i koje su ostale aktivnosti za popularizaciju badmintona u Srbiji?

Uglavnom smo se fokusirali na obuke nastavnika. Za sada je više od 200 osoba pohađalo Shuttle Time kurseve koji su održavani upravo u Nacionalnom badminton centru u Beogradu. Besplatno je podeljeno više od 150 kompleta opreme. Badminton je sada prisutan u više od 30 gradova i mesta što smatramo samo početkom. Pored škola započeta je saradnja i sa domovima učenika. Ovu fazu tretiramo kao pilot projekat odnosno uvod u mnogo masovniju implementaciju. Započećemo i sa održavanjem Shuttle Time takmičenja, promocija, prezentacija i održavanjem kurseva u gradovima. Shuttle Time za nas predstavlja sledeći kapitalan projekat za koji ćemo nastojati da obezbedimo sve neophodne resurse kako bismo ostvarili fantastičan potencijal koji ima.

Punu podršku radu BASS-a u razvoju i promociji Vam pruža Ministrstvo omladine i sporta. Na kojim segmentima Vas sve podržava?

Podrška Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije je svakako od najveće važnosti za funkcionisanje i razvoj sistema srpskog badminton sporta. Naše resorne ministarstvo kontinuirano pruža punu podršku radu Badminton saveza Srbije kroz finansiranje redovnog godišnjeg programa, manifestacija od značaja za Republiku Srbiju, kampova perspektivnih sportista i stipendiranje vrhunskih takmičara. Takođe, kroz namenska dodatna sredstva Ministarstvo omladine i sporta nam omogućava i realizaciju kapitalnih projekata kao što je formiranje i vođenje Nacionalnog badminton centra.

Koji su glavni ciljevi i izazovi za budućnost?

Ako govorimo o bliskoj budućnosti, glavni takmičarski cilj Badminton saveza Srbije jeste osvajanje medalje na Evropskom prvenstvu za juniore i plasiranje najboljih seniora među najboljih 100 takmičara na rang listama BWF. Istovremeno ćemo nastojati da održimo i unapredimo veoma obiman i zahtevan sistem uz akcenat na daljem razvoju školskog badmintona i podršci opstanku i razvoju badminton klubova. Izazovi su uobičajeno finansijsko-logističke prirode.

Gde se danas nalazi badminton u Srbiji naspram ostalih sportova?

Badminton se zvanično nalazi u trećoj od ukupno pet kategorija sportova. Prema budžetu i podršci države možemo reći da je dominantno na vrhu svoje kategorije. Nastojimo da se zvanično uvrsti u drugu u kojoj se u ovom trenutku nalaze i biciklizam, gimnastika, karate, džudo itd.

Koliko Vam pomaže i znači aktivnost u Evropskoj badminton konfederaciji (BEC) i u Balkanskoj badminton asocijaciji čiji ste potpredsednik?

BEC je svakako jedna od najaktivnijih i najbolje organizovanih kontinentalnih sportskih federacija. Mogućnost da kao pojedinac iz male i relativno mlade badminton države pomognete razvoj badmintona na nivou kontinenta, utičete i dajete konkretan doprinos unapređivanju određenih oblasti, razmenjujete iskustva i mišljenja, budete na neki način i glas regiona, mi zaista čini veliko zadovoljstvo. Balkanska badminton asocijacija, kao i moja uloga potpredsednika, je svakako neformalnijeg karaktera.

Na kom je nivou badminton u regionu, pre svega u BiH, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji?

Bosna i Hercegovina i Severna Makedonija jesu među najmlađim badminton državama. Svakako imaju određene aktivnosti na polju takmičarskog badmintona i rekreacije. Kada se budu stekli uslovi za profesionalnije angažovanje i bavljenje, smatram da će takmičarski i rezultati na ostalim poljima biti značajniji. Srpski badminton svakako stoji na raspolaganju za razmenu iskustava i pružanje podrške. U Crnoj Gori je badminton, prema mojim saznanjima, u fazi mirovanja.

Kakvu saradnju imate sa Slovenijom i kakav je Vaš pogled na badminton u celom ovom regionu, tj. da li imate predlog šta bi više trebalo da se napravi ili uradi po pitanju produbljivanja saradnje svih aktera na ovom području?

Počevši od prvog internacionalnog turnira koji su srpski takmičari odigrali davne 1999. godine u Ljubljani – Slovenia International, saradnja sa Slovenačkim badminton savezom je dobra. Učili smo i od najboljih slovenačkih takmičara i trenera. Putovali smo zajedno i družili se. Danas, aktivno sarađujemo, pomažemo se i podržavamo. Radujemo se svakom uspehu badmintona u Sloveniji. Mislim da je prirodno buduće još veće zbližavanje srpskog, hrvatskog i slovenačkog badmintona. Pored regionalnih trenažnih kampova, nastojaćemo da približimo naše seniorske, juniorske i mlade najbolje i najperspektivnije takmičare, trenere i saveze u celini. Svaka od navedenih država ima ozbiljne nacionalne badminton sisteme kao i izuzetno kvalitetne pojedince u različitim uzrasnim takmičarskim kategorijama. Rekreativni potencijal je takođe veliki. Saradnja na polju međunarodnih projekata je sve više dostupna. Istakao bih i da se odlično razumemo, imamo slične poglede, načine razmišljanja kao i da se, na međunarodnom nivou, bezrezervno podržavamo.

Koja je Vaša poruka za sve ljubitelje badmintona?

Poruka je jednostavna – volite, igrajte, živite badminton i pomozite nam da se dobar glas o ovom izvrsnom olimpijskom sportu čuje još jače i dalje.

G. Radomire Jovoviću, poznati ste kao izuzetno aktivan badminton radnik. Šta je to što Vam pruža lično zadovoljstvo, kada ne razmišaljte o svom poslovnom angažmanu u ovom olimpijskom sportu?

Moji sinovi – Luka i Petar Jovović.

Intervju sa prvim čovekom srpskog badmintona na sajtu www.karizmasport.si možete pogledati OVDE