Danci stali na put osvajanju odličja evropskim vicešampionima

Naši reprezentativci Mihajlo Tomić, Sergej Lukić, Aleksandar Jovičić, Sara Lončar, Anđela Vitman i Nina Bogdanović, koji su osvojili srebrnu medalju na Evropskom ekipnom prvenstvu za igrače do 17 godina zbog umora, povreda i lošeg žreba nisu uspeli da u poljskom Gnieznu stignu do postolja i u pojedinačnim konkurencijama

Badminton savez Srbije | 08.09.2019.

Odmah nakon herojskog izdanja i titule ekipnog vicešampiona Starog kontinenta srpski reprezentativci nastupili su i u pojedinačnim konkurencijama na Evropskom prvenstvu za igrače do 17 godina u poljskom Gnieznu. Na žalost, umor, povrede, ali i zlokoban žreb sprečili su naše bisere da stignu do postolja. U dve od pet konkurencija izgubili su od potonjih evropskih šampiona. Sergej Lukić i Mihajlo Tomić su u osmini finala muškog dubla poraženi, posle velike borbe u tri seta, od danske kombinacije Kristijan Faust Kjer, Mads Juel Muler (21:18, 13:21, 21:14), koji su potom ubedljivo stigli do finala u kojem su bili bolji od Rusa. Lukić i Tomić su pre meča za plasman u četvrtfinale bili superiorni u duelima sa Letoncima Gustavsom Davidsom Brečom i Paulsem Eliasom Rozenvaldsom (21:6, 21:3) i Litvancima Simasom Novikasom i Jonasom Ozalasom (21:9, 21:7). 

U mešovitom dublu Tomić i Sara Lončar su posle lake pobede nad Velšanima Danijelom Klakrom i Aimie Vitman (21:14, 21:10) u šesnaestini finala izgubili od Danaca Kristofera Vitoranija i Mete Verge (21:10, 19:21, 21:17) koji su na kraju stigli do trona. U istoj konkurenciji Aleksandar Jovičić i 14-godišnja Nina Bogdanović su u prvom kolu poraženi od francuske kombinacije Gregori Dešam, Tanina Mameri (21:4, 23:21). U muškom singlu bolji od Lukića u drugom kolu bio je Danac Kristofer Vitorani (21:11, 21:12), dok je Jovičića u prvom kolu savladao Slovenac Nik Zupančić (21:15, 18:21, 25:23). Anđela Vitman, koja u ovoj uzrasnoj kategoriji može da nastupa još dve godine, u prvom kolu ženskog singla bila je bolja od Jermenke Gajane Mamajanjan (21:13, 21:18), ali je u drugom poražena od Francuskinje Ane Tatranove (21:10, 21:16). U istoj rundi takmičenja Lončareva je izgubila od Litvanke Monike Sukackaite (21:14, 21:4). U ženskom dublu Vitmanova i Bogdanovićeva su prebrodile prvo kolo pobedom nad Letonkama Arinom Babre i Artom Priedniece (21:17, 21:17). U drugom bolje od našeg mlađanog para bila je bugarska kombinacija Kalojana Nalbantova, Mihaela Zlatanova (21:18, 21:10). 

“Ekipni deo šampionata na kome smo ostvarili neverovatan uspeh je ipak izazvao preveliko pražnjenje naših igrača, kako fizičko tako i mentalno, a sve to u kombinaciji sa povredama Tomića i Lončareve nam je na kraju malo pokvarilo sveukupno slavlje. I takvi smo mogli, za malo, da dođemo do novih medalja, međutim u žrebu su nam se našli kasniji osvajači šampionata u muškim i mešovitim parovima, pa uprkos neizvesnim mečevima, jednostavno nije bilo dovoljno snage, energije i na žalost zdravlja da se preskoče i te prepreke. Iskoristićemo par dana da se odmorimo i priredimo proslavu kojom ćemo da obeležimo osvajanje vicešampionske titule u ekipnoj konkurenciji, a već za koji dan se vraćamo ozbiljnom radu i siguran sam još boljim rezultatima i to u jako bliskoj budućnosti”, kazao je glavni trener badminton reprezentacija Srbije Milan Barbir, koji sa pomoćnim trenerima reprezentacije, Draganom Antićem i Nikolom Mijačićem, čini Stručni štab Srbije na ovom takmičenju. 

Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelo učešću našeg tima na Evropskom prvenstvu za igače do 17 godina u Poljskoj.