Jelesijeviću značajna sudijska uloga i na juniorskom EP u Talinu

Naš sudija Goran Jelesijević bio jedan od arbitara na Evropskom prvenstvu za juniore koje je od 7. do 16. septembra 2018. održano u Estoniji. – Predrag Vuković prošao Kurs za obučavanje nacionalnih sudija u okviru BASIS programa BEC

Badminton savez Srbije | 18.09.2018.

Goran Jelesijević polako ali sigurno postaje neizostavni deo najvećih međunarodnih badminton takmičenja. Novi u nizu događaja na kojem je bio akter naš jedini srpski sudija sa sudijskim setrifikatom Evropske badminton konfederacije bilo je Evropsko prvenstvo za juniore koje je, prvo u ekipnim, a potom i u pojedinačnim konkurencijama, održano od 7. do 16. septembra 2018. u Talinu. Na ovom šampionatu ekipni juniorki prvaci Starog kontinenta postali su Francuzi koji su u finalu savladali Dansku. Broznane medalje osvojili su Nemci i Rusi. I kada je pojedinačna konkurencija u pitanju šamapionat u Estoniji je bio “obojen” francuskim bojama. Naime, reprezentativci ove zemlje osvojili su ukupno pet odličja od čega su tri bile one najsjajnije i to u muškom singlu (Arnaud Merkle), u muškom dublu (Fabien Delru, Villijam Vileger) i u mešovitom dublu (Fabien Delru, Žilijet Moinard). U ženskom singlu bez premca je bila Dankinja Line Kristopersen, a u ženskom dublu Turkinje Bengisu Erčetin i Nazlikan Inči. Do postolja u pojedinačnim konkurencijama stigli su predstavnici još šest zemalja – Republike Irske, Nemačke, Mađarske, Škotske, Ukrajine i Holandije. 

“Evropsko prvenstvo za juniore je moj omiljeni turnir. Jednostavno, uživam da sudim najboljim mladim igračima Evrope, među kojima se nalaze oni koji će veoma brzo igrati značajnu ulogu na svetskoj badminton sceni. Kao i prošlogodišnji, i ovogodišnji juniorski šampionat Evrope obeležili su Francuzi, koji su još jednom dokazali da postaju svetska velesila u ovom sportu. Posebno me raduju i medalje koje su osvojile zemlje koje redovno učestvuju na balkanskim šampionatima – naš sused Mađarska i Turska. Mađarice su osvojile dve bronze u ženskom singlu, a jedna je pripala Reki Madaraš koju smo imali prilike da gledamo na Serbian U17 International Novi Sad. S druge strane Turkinje su obeležile takmičenje u ženskom singlu gde su osvojile zlato i bronzu, a sve četiri takmičarke su bile akterke našeg Evropskog kupa u Novom Sadu” kazao je Jelesijević i dodao – “Estonska badminton federacija se pokazala kao sjajan organizator. Uslovi u sali su bili na najvišem nivou, kako za sportiste, tako i za zvaničnike, predstavnike medija, volontere... Što se mog suđenja tiče, zadovoljan sam nivoom koji sam pokazao tokom svih deset dana prvenstva. Sudio sam i meč finala ženskog singla između Amali Šulc i Line Kristofersen, kao i veliki broj izuzetno uzbudljivih mečeva. 

Jelesijević se zahvalio na podršci Badminton savezu Srbije, Evropskoj badminton konfederaciji i glavnim sudijama turnira, Evaldu Cejneku, Ilki Vainiju, Arturu Zalužnom i Lofi Sugurdadotir i izrazio nadu da će suditi evropska prvenstvo za juniore i narednih godina uz očekivanje će na njima značajnu ulogu igrati i srpski juniori. 

Inače, vicešampionske titule u Talinu osvojili su Hristo Popov (Francuska) u muškom singlu, Amali Šulc (Danska) u ženskom singlu, Kristofer i Metju Grimli (Škotska) u muškom dublu, Amali Magelund i Freja Ravn (Danska) u ženskom dublu, te Vesel van der Ar i Alisa Tirtosentonoavn (Holandija) u mešovitom dublu. Do bronzanih odličja sitgli su Nat Vin (Republika Irska) i Lukas Reš (Nemačka) u muškom singlu, Reka Madaraš (Mađarska) i Vivien Šandorhazi (Mađarska) u ženskom singlu, Maksim Briot i Keni Lovang (Francuska) i Mads Murholm i Mads Vestergard (Danska) u muškom dublu, Eče Sare Bašakin i Zehra Eredm (Turska) i Anastasija Prozorova i Valerija Rudakova (Ukrajina) u ženskom dublu, te Lukas Reš i Ema Mosčinki (Nemačka) i Mads Vestergard i Kristina Buš (Danska) u mešovitom dublu. 

U okviru šampionata Starog kontinenta za igrače do 19 godina u glavnom gradu Estonije 8. i 9. septembra je organizovan prvi Kurs za obučavanje nacionalnih sudija u okviru BASIS programa Evropske badminton konfederacije. Na ovom događaju učestvovao je naš međunarodni sudija Predrag Vuković

“Kurs je bio veoma sadržajan i sveobuhvatan učešće na njemu mi je doprinelo da značajno proširim vidike i steknem jedno sasvim novo iskustvo“, rekao je Vuković.